Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 3. 2015,
14.37

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vrtec občine

Nedelja, 8. 3. 2015, 14.37

5 let, 8 mesecev

Med občinami velike razlike v obračunavanju cen za vrtce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Sloveniji obstajajo velike razlike pri cenah, ki jih morajo starši plačevati za svoje otroke v vrtcu. Ceno programa vrtca namreč določi občina in pri tem upošteva različne olajšave.

Tako nekatere občine upoštevajo tudi posojila staršev, druge ne. Ceno programa vrtca določi občina na podlagi višine stroškov dela zaposlenih v vrtcu, stroškov materiala in storitev, potrebnih za izvajanje programa, ter stroškov živil za otroke. Že tu se pojavljajo razlike med vrtci in njihovimi cenami, saj imajo posamezne enote zaposlen različen kader, različno ovrednotene stroške materiala in storitev ter različno upoštevanje normativov, je pojasnila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž.

Občine družinam priznavajo različne olajšave Poleg tega občine družinam priznavajo različne olajšave, kot je na primer popust za tiste, ki imajo stalno prebivališče v občini, kjer je vrtec. Po besedah Bratuževe mnogo občin z različnimi dodatnimi popusti ali financiranji posameznih programov pomagajo mladim družinam, s tem pa pomagajo uresničevati tudi program svojega vrtca.

Sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije Darja Kuzmanič Korva meni, da bi morala biti ta merila enotna po vsej državi. "Verjamem, da imajo nekatere občine večji posluh za svoje občane, kar je tudi prav. S stališča pravičnosti in zajemanja javnih sredstev bi pa morali biti vsi obravnavani enako," je dejala. Po njenih ocenah bi morale vse občine staršem pri obračunu vrtca upoštevati kreditne obremenitve, saj si z njimi družine ponavadi rešujejo stanovanjski problem.

Višina plačila staršev za vrtec se določi z odločbo, ki jo izda pristojni center za socialno delo. Starši z najnižjimi dohodki so plačila oproščeni, starši z najvišjimi dohodki pa plačajo 77 odstotkov cene programa.

Sredi februarja letos je bilo plačila vrtca po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport oproščenih 3.887 od skupaj 87.645 vključenih otrok. Leta 2013 je bilo plačila oproščenih 2.638 otrok, kar je predstavljalo 3,2 odstotka vseh vključenih otrok, leta 2011 pred uveljavitvijo novega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) pa je bilo oproščenih plačila 3.642 ali 5,2 odstotka otrok v vrtcih. Sprememba je nastala zaradi drugačne postavitve meje najnižjega dohodka na družinskega člana, ki jo je določil omenjeni zakon 1. januarja 2012.

Zakaj starši z najvišjimi dohodki ne plačujejo polne cene? Pri tem se postavlja vprašanje, zakaj starši z najvišjimi dohodki ne plačujejo polne cene programa vrtca. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je bila splošna subvencija za vrtec, ki je je deležen tudi posameznik z visokimi dohodki, v sistemu vedno priznana.

"Pred uveljavitvijo ZUPJS je bilo najvišje plačilo za vrtec 80 odstotkov cene programa, potem pa se je z zakonom to znižalo na 77 odstotkov. Osnovni razlog je v odpravi progresije plačila za vrtec, ki se pokaže v primerjavi z višino bruto plače ter plačano dohodnino, ki jo plača posameznik. Starši s povprečnimi in višjimi dohodki so davčno bolj obremenjeni, temu pa je treba slediti tudi pri določitvi znižanih plačil in zagotoviti ustrezno razvrstitev staršev v plačilne razrede," so pojasnili.

Vrtci se sicer ubadajo s precejšnjo težava neplačevanja vrtca, ki pa po ocenah Bratuževe ni nujno odraz socialne stiske, ampak velikokrat kaže na nedisciplino in izmikanje plačilu. "Mnogo vrtcev ima zaradi tega tudi občasno likvidnostne težave," je povedala.

Ne spreglejte