Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
13.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

6

Natisni članek

matura

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 13.11

6 let, 6 mesecev

Maturanti dosegli drugi najboljši rezultat v zgodovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

6

maja makovec brenčič | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Splošno maturo je v spomladanskem roku uspešno opravilo 88,39 odstotka kandidatov, na poklicni maturi pa je bilo uspešnih 90,9 odstotka dijakov.

Zlatih maturantov na splošni maturi je letos 260, 17 pa jih je doseglo vse točke. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je čestitala vsem, ki so maturo uspešno opravili, ter dodala, da je danes poseben dan za vse maturante, starše in učitelje, ker so letos priča dobrim rezultatom na maturi, tako splošni kot poklicni.

Splošno maturo je v spomladanskem roku skupno opravljalo 6.890 kandidatov - to je nekoliko manj kot lani, razlog pa je v manjšanju generacij - iz 35 maturitetnih predmetov na 83 šolah po Sloveniji. "Celotna uspešnost je zgodovinska oz. druga v zgodovini po najboljšem uspehu, saj znaša 88,4 odstotka, lani 89,7 odstotka," je dejala ministrica.

Zlatih maturantov, torej tistih, ki so dosegli od 30 do 34 točk, je bilo letos 260 (lani 320), vseh 34 točk pa jih je doseglo 17 (lani 16). Makovec Brenčičeva je posebej izpostavila tudi rezultate mednarodne mature, saj je dijak Gimnazije Bežigrad dosegel vse mogoče točke (45).

Kandidati, ki so opravljali splošno maturo, so se z rezultati seznanili danes ob 7. uri, na šolah pa so jim danes slavnostno podelili spričevala, je danes pojasnil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. | Foto: Bojan Puhek Kandidati, ki so opravljali splošno maturo, so se z rezultati seznanili danes ob 7. uri, na šolah pa so jim danes slavnostno podelili spričevala, je danes pojasnil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Foto: Bojan Puhek

Tudi pri poklicni maturi je po ministričinih besedah dosežen dober rezultat. Poklicno maturo je na 149 srednjih šolah opravljalo 8.042 kandidatov, delež uspešnih je 90,9-odstoten, kar je še malce več kot preteklo leto.

Ne spreglejte