SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Maturanti v slovo od srednješolskih dni s četvorko #foto #video

0,19

termometer

Ulice in trge več slovenskih mest je danes opoldne napolnila poulična četvorka, ki so jo odplesali dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. V Ljubljani je mlade plesalce in plesalke spodbujal tudi predsednik republike Borut Pahor. "Prišel sem pogledat, kako izgleda prihodnost in izgleda čudovito. Srečno mladi ljudje," je bil kratek.

Že okoli 9. ure so se na Gospodarskem razstavišču začeli zbirati maturanti in maturantke, ki so se oborožili z oranžno-črnimi majicami, piščalkami in belimi dežniki, preden so se podali na Dunajsko cesto, nato pa pot, kot že leta poprej, nadaljevali po Slovenski cesti vse do Šubičeve ulice.

Maturantska parada Foto: STA "Plesalke poklon, vrste poklon, plosk, na svoje mesto, vrtiljak, še sonce sije za vas," je maturante na ples četvorke nekaj minut pred 12. uro pripravljala Mateja Hočevar Prokofjev iz plesne šole Urška Pro. Po kratkem pozdravu predsednika republike, ki mu je množica ob zvokih piščalk navdušeno zaploskala, je mladina nato točno opoldne ob spremljavi ikonične Straussove melodije iz operete Netopir zaplesala maturantsko četvorko.

Jankoviću žal, da je udeležencev letos manj

Ljubljanski župan Zoran Janković tokrat ni imel pozdravnega nagovora, je pa maturante bodril ob Slovenski cesti. Strinjal se je, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, kot večkrat poudarja, tudi zaradi takšnih dogodkov. "Med mladimi je vedno dobro vzdušje. Mi je pa žal, da je maturantov letos manj, kot jih je bilo pretekla leta," je ugotavljal in ob tem izrazil upanje, da bo drugo leto Slovenska cesta polnejša. Ob tem je omenil načrte dijakov, da prihodnje šolsko leto sami organizirajo poulično četvorko. Občina jim bo pri tem pomagala, uporaba Slovenske ceste pa bo ostala brezplačna, je zagotovil.

Maturantska parada Foto: STA Devetnajsta Maturantska parada je za nekaj trenutkov ustavila tudi številne mimoidoče. "Krasno je. Lepo, da pridejo na ulice," je takšnemu načinu slovesa od srednješolskih dni pritrdila ena od njih. Poudarila je, da takrat, ko je sama zaključila srednjo šolo, takšnega dogodka še ni bilo, so pa tisto leto protestirali proti uvedbi mature. "En mesec smo bili na ulicah," se je spominjala.

Maturante informiral Zavod Varna pot

Po končani četvorki, ko je zadonela zmagoslavna We are the champions in mladostniška Smells like teen spirit, so se dijaki ponovno usmerili proti Gospodarskemu razstavišču, kjer se bodo danes zabavali na festivalu Next Level. Spet drugi so se porazgubili po središču mesta. "Na gremo na Gospodarsko razstavišče, naredili si bomo svojo zabavo," sta za STA dejali dijakinji Gimnazije Poljane in Gimnazije Bežigrad. Na ugotovitev, da dijake v naslednjih tednih čaka veliko učenja, pa se nista preveč ozirali: "Na maturo se že pripravljamo, a za učenje je še časa."

Maturantska parada Foto: STA Med mlade so so pomešali predstavniki Zavoda Varna pot, ki so s preizkusom alkoholiziranosti informirali o nevarnostih in posledicah vožnje pod vplivom alkohola. Kot je za STA po četvorki povedala Tanja Wondra, koordinatorka štirih moderatorjev, ki so mlade opominjali na akcijo Čista nula, čista vest, je na paradi nekaj dijakov naredilo preizkus alkoholiziranosti, pri čemer so bili najbolj veseli, če so napihali 0,0. "To je dosežek, ki si ga vsi želimo. Če napihajo 0,0, jih spodbujamo, da tako ostane še naprej, dan je še dolg," je dodala.

Maturantska parada Foto: STA

Maturantsko parado v Ljubljani je organizirala plesna šola Urška Pro, v okviru projekta European Quadrille Dance Festival Plesne zveze Slovenije pa so maturanti med drugim zaplesali v Novem mestu, Novi Gorici, Kočevju, Postojni, Murski Soboti in na Ptuju.

Maturantska parada Foto: STA Maturantska parada Foto: STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin