Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 8. 2018,
14.44

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

4

Natisni članek

Matej Tonin Državni zbor

Torek, 21. 8. 2018, 14.44

5 let, 8 mesecev

Matej Tonin: Koalicija in Levica sta popustili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

4

V poslanskih skupinah bodoče koalicije in Levice so privolili, da bodo večino v komisijah za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb imele SDS, NSi in SNS, je po delovnem posvetu vodij poslanskih skupin povedal predsednik DZ Matej Tonin. Če ne bi, omenjene tri opozicijske stranke svojih članov v komisiji sploh ne bi predlagale.

Tonin je pojasnil, da je parlamentarna zakonodajno-pravna služba tudi na današnjem delovnem posvetu pojasnila razloge, zakaj je treba Levico obravnavati kot koalicijsko poslansko skupino, kar so zagovarjali tudi v SDS, NSi in SNS.

Matej Tonin
Novice Matej Tonin: Ne bom si dovolil, da me razrešujejo s položaja predsednika DZ #video

A v koaliciji in Levici tega niso želeli sprejeti, velikost in tudi sestavo komisij za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb, v katerih ima po poslovniku večino opozicija, pa so želeli "nastaviti tako, da bi bila Levica jeziček na tehtnici", je pojasnil Tonin.

Temu pa so se po njegovih besedah uprli vodje poslanskih skupin SDS, NSi in SNS ter napovedali, da v primeru vztrajanja pri takšni sestavi sami v te nadzorne komisije ne bodo imenovali svojih članov.

Matej Tonin
Novice Tonin bo odstopil, ko bo prisegla nova vlada. NSi poslancem: Ne podprite Šarca. #video

Sledila je prekinitev, kjer je "koalicija popustila in so se odločili, da bodo vendarle sprejeli tolmačenje zakonodajno-pravne službe in bo sestava obeh komisij takšna, da ima opozicija sama večino in da Levica ni jeziček na tehtnici", je še povzel Tonin.

Vatovec: Desnica ni edina opozicija
 


Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je po posvetu o razrezu delovnih teles DZ pojasnil, da je koalicija poskušala na neki način iti naproti SDS, NSi in SNS ter jim brez Levice podeliti večino v dveh nadzornih komisijah.

Po poslovniku DZ ima namreč večino v komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) opozicija, in to večino bodo, kot kaže, imele SDS, NSi in SNS brez Levice, ki ostaja v opoziciji, a je s peterico koalicijskih strank sklenila sporazum o sodelovanju.

Kot je pojasnil Vatovec, bodo v komisiji za nadzor javnih financ svojega člana imeli, iz Knovsa pa so se umaknili. "Na tak način bi morala biti desnica pomirjena, to pa še daleč ne pomeni, da je desnica edina opozicija," je dejal. Ob tem je pojasnil, da so imeli težavo s tem tudi že v prejšnjem mandatu, saj si "SDS očitno želi ne le primata ampak ekskluzivo v opozicijski vlogi, ampak temu ne more biti tako". "Levica je tudi v tem mandatu opozicijska stranka, ampak očitno bolj konstruktivna kot katere druge," je poudaril.

V Levici in nekaterih drugih strankah bodoče koalicije so od dogovora o sodelovanju že večkrat poudarili, da je vprašanje, ali je Levica koalicijska ali opozicijska stranka, politično in ne pravno vprašanje. Ob tem so spomnili na podoben primer iz leta 2000, ko je takratni predsednik vlade Janez Drnovšek podpisal sporazum o sodelovanju s Stranko mladih Slovenije, ki ni bil del koalicijske pogodbe.

O sodelovanju v drugih odborih in komisijah se danes na delovnem posvetu pri predsedniku DZ Mateju Toninu po Vatovčevih besedah niso pogovarjali, saj da je bilo trenutno eminentno vprašanje status Levice. "Upam, da smo zdaj to dali z mize," je dejal.

Vprašanje pa po Vatovčevih besedah ostaja, kako velika bodo delovna telesa. Kot meni, bi bilo z vidika proporcionalnosti treba ohraniti dosedanje število članov v delovnih telesih in ga ne zmanjševati, kot je predlagal Tonin, saj bi to omogočilo, da bi razmerje v delovnih telesih bolje odražalo razmerje med številnimi strankami, ki so trenutno v parlamentu.

Ne spreglejte