Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
18.20

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 18.20

8 let, 2 meseca

Mate: Nikoli nisem kršil zakonov in ustave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je povedal, da so obtožbe zoper njega neutemeljene ter da je v interpelaciji več nasprotujočih si trditev in zavajanj.

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je na očitke, da je kršil zakon o zasebnem varovanju, zaradi česar naj bi bila posredno povzročena tragična smrt mladostnikov pred diskotekama Global in Lipa odgovoril, da nikoli ni kršil zakonov in ustave, kot mu to očitajo v interpelaciji, in da takšno kritiko težko sprejme. "Žalosti pa me, da se tragična smrt mladostnikov izkorišča za nabiranje političnih točk," je še dodal. Glede očitka neažuriranja volilnega imenika pa minister ogovarja, da se podatki v evidenci volilne pravice spreminjajo dnevno, vse do dneva zaključka volilnih imenikov, kar je deveti dan pred dnem glasovanja, ko se potrdijo in predajo pristojnim volilnim komisijam. Minister je še poudaril, da je ministrstvo s tem, da je osebe, za katere ni vodilo vseh podatkov, vpisalo v posebni volilni imenik, ravnalo pravilno in zakonito. "V nasprotnem primeru, če oseb, čigar podatki so bili pomanjkljivi, ne bi vpisali v volilni imenik, bi namreč kršili načelo enakosti pred zakonom," je pojasnil minister.

"V delo policije se nikoli nisem vtikal"

Glede očitka, da je policija v primeru Silva Pluta storila premalo za varnost državljanov, pa minister pravi, da so si izjave opozicije ob vloženi interpelaciji nasprotujoče, saj enkrat očitajo, da se je preveč vtikal v delo policije, drugič pa da se je premalo. "V delo policije, še posebej operativno, se nikoli nisem vtikal, se ne vtikam in se tudi ne bom," je pojasnil. Policiji, kot pravi, daje le usmeritve in navodila za njihovo delo, saj mu to nalagajo veljavni predpisi.

Zavrnil tudi obtožbe o prekoračitvi pristojnosti Mate zanika, da je prekoračil svoje pristojnosti, ko naj bi mimo verige poveljevanja ukazal, da kriminalist javnost seznani z vložitvijo kazenske ovadbe zoper osumljenega kaznivega dejanja. "Informacija, podana medijem, ni namreč v ničemer posegla v potek predkazenskega postopka, kot tudi niso posegale v predkazenski postopek informacije, ki jih je o drugih podanih kazenskih ovadb medijem običajno posredovala policija, pa čeprav je tudi pri teh njeno delo usmerjalo državno tožilstvo," je pojasnil Mate.

Nadzor cest je reden, intenziven in stalen

Glede očitka o slabšanju varnosti v cestnem prometu pa minister poudarja, da je za več kot 90 odstotkov nesreč kriv človeški dejavnik. "Zavedati se je treba, da se s policijskim delom lahko le delno vpliva na stanje varnosti v cestnem prometu," pravi Mate in dodaja, da policija nadzora cestnega prometa kot pomembnega elementa varnosti cestnega prometa nikakor ni zmanjšala, "nadzor je reden, intenziven in stalen".

"Veselim se soočenja argumentov" Na splošno pa Mate meni, da je v interpelaciji veliko nasprotujočih si trditev in zavajanj, ki jih je že v pisnem odgovoru v celoti zavrnil kot neutemeljene. "Veselim se soočenja argumentov predlagateljev interpelacije in se nanj pripravljam z vso odgovornostjo, pa čeprav je časovna umestitev izjemno neugodna," je še pojasnil.

Ne spreglejte