Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
19.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 19.59

8 let

Maša ob prvi obletnici smrti ljubljanskega nadškofa Šuštarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je daroval mašo ter spomnil, da je Šuštar "v prelomnih časih preroško nastopil v podporo družbenih sprememb in samostojnosti našega naroda".

Nadškof Uran je med drugim poudaril, da je "preroško službo sprejel tudi nadškof Šuštar, ki je bil iz Švice poklican, da bi v prelomnih časih preroško nastopil v podporo družbenih sprememb in samostojnosti našega naroda". Navedel je misli iz Šuštarjevega pozdravnega pisma duhovnikom in vernikom ob prevzemu vodstvene službe v ljubljanski nadškofiji, ko je poudaril, "da je njegova prva beseda, beseda zahvale, druga njegova beseda pa iskrena prošnja: molite in pomagajte".

Uran: Posebej mu priporočajmo našo mladino Nadškof Uran je še spomnil, da so bili mladi posebno pri srcu upokojenemu nadškofu Šuštarju "z namenom, da bi se oblikovala njihova krščanska vest, da bi se ob podpori evangelija odgovorno pripravljali na življenje ter odkrili globlji smisel enkratnosti osebne poklicanosti na poti za Gospodom". Zato mu, poudarja nadškof, posebej priporočajmo našo mladino ter prosimo, da bi Gospod izpolnil svoj načrt s fanti in dekleti, ki iščejo globlji smisel svojega življenja.

Spomnimo:

Upokojeni nadškof Šuštar je umrl 29. junija lani, na praznik apostolov Petra in Pavla, v 87. letu starosti v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu, kjer je živel zadnjih deset let po upokojitvi.

Pokopan je bil v ljubljanski stolnici. Na pogrebu 2. julija lani so se od njega poslovili številni verniki, občani in predstavniki državnega vrha. Mašo zadušnico na Pogačarjevem trgu je ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval kardinal Franc Rode. Pogrebni obred pa je vodil ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran. Ob smrti nadškofa Šuštarja, ki je leta 1998 postal tudi častni meščan mesta Ljubljane, se je takrat na žalni seji sestal ljubljanski mestni svet.

Šuštar je leta 1980 postal četrti ljubljanski nadškof in tretji metropolit, pastirsko palico pa je ob upokojitvi leta 1997 predal nadškofu Francu Rodetu.

Ne spreglejte