Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2013,
10.14

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Igor Lukšič SD Alenka Bratušek SDS

Sobota, 15. 6. 2013, 10.14

5 let, 7 mesecev

Lukšič: Glavni problem pri nas ni Janez Janša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
SD poskuša prepričati ljudi, da je center za zbiranje energije levice, medtem ko druge generacije nenehno ustanavljajo nove stranke, s čimer se kaže nezrelost levice, meni predsednik SD Igor Lukšič.

"Če bi tisti, ki se imajo danes za levičarje, ugotovili, kje je center združevanja levice, bi prišli k nam. Ker ne pridejo, je levica šibka, saj je razbita na neke samopašne, umišljene, individualne poze, ki levice v resnici ne krepijo, temveč jo prej šibijo," je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv opozoril Igor Lukšič. Levica bi se morala tako po njegovih besedah "organizirati za premike v dobro vseh ljudi", vendar "ne zato, ker bi se morala zbrati okoli enega voditelja, temveč zato, ker bi se morala zbrati v eni posodi".

"Sindikati taktizirajo, ker si s politiko nočejo umazati rok" Lukšič je bil kritičen tudi do sindikatov, ki po njegovem mnenju pri nas "taktizirajo, ker si s politiko nočejo umazati rok". "Za njih je politika v celoti slaba stvar. S tem, ko vse dele politike ocenjujejo kot enake, pa gradijo populistično držo," je opozoril. Kot pojasnjuje, jim sindikalisti neformalno sicer priznavajo, da SD zastopa njihove interese, javno pa tega ne povedo.

Lukšič: Razlika med SD in SDS ni samo črka S Po njegovem mnenju je problem "slovenska klima, ki je izrazito apolitična, zato se vsak trudi pokazati na razliko med sabo in politiko". A izenačevanje vseh v politiki je, kot poudarja, napačno. "V politiki so velike razlike. Razlika med SD in SDS ni samo črka S," je dejal.

Bratuškova je pri svojem delu omejena Na vprašanje, ali je Alenka Bratušek dobra premierka, je odgovoril, da so šle njene prve poteze v pravo smer, je pa Bratuškova "zaradi pomanjkanja podpore v lastni stranki pri svojem delu omejena". Glede očitkov, da se sam za sodelovanje v vladi ni odločil, da bi se lahko v primeru njenega neučinkovitega dela vsaj nekoliko izognil odgovornosti, pa pravi, da od vseh predsednikov strank ravno sam to vlado najbolj podpira. "Bolj kot ostalim predsednikom mi je jasno, da Slovenija potrebuje stabilnost, in se tudi najbolj odločno zavzemam, da vzpostavimo način dela, ki bo to stabilnost krepil," je dejal.

Vsi politični akterji v državi bi morali združiti moči Slovenija je po njegovih besedah pod pritiskom "špekulantskih in agresivnih delov mednarodnega kapitala, ki imajo pri nas poligonček za preigravanje nekaterih svojih projektov". Zato bi morali, kot je prepričan, vsi politični akterji v državi združiti moči, da ugotovijo, katere so glavne sile pri razgradnji osnove te države. "Glavni problem pri nas torej ni Janez Janša, problem je kolaborantstvo z lumpenkapitalskimi tokovi, ki pometajo s Slovenijo. Ti procesi so se intenzivno začeli v času prve Janševe vlade. Pahorjeva vlada je trend obrnila, vendar premalo odločno," meni Lukšič.

V SD ni prostora za različne struje Glede različnih pogledov znotraj SD pa pravi, da imajo njihovi poslanci in ministri za sabo strokovno kariero in na to vezana stališča, različni pogledi pa so tudi v terenskih organizacijah. "Doseganje enotnosti je dnevni proces, ne enkratno stanje," je dejal Lukšič. Za različne struje v SD pa po Lukšičevih besedah zaradi majhnosti stranke ni prostora.

Stranka SD se sicer pripravlja na programsko-statutarni kongres, ki bo 6. julija v Medvodah. Ravno danes se bo v zvezi s tem sestalo predsedstvo stranke, ki se predvidoma ne bo moglo izogniti niti izmenjavi stališč o aktualnih političnih razmerah, vključno s skorajšnjo prodajo deležev v nekaterih državnih podjetjih.

Ne spreglejte