Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
17. 12. 2015,
14.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

LPP Ljubljana

Četrtek, 17. 12. 2015, 14.41

6 let, 6 mesecev

LPP v treh letih izplačal nekaj manj kot 200 tisoč evrov odškodnin

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
LPP, ki izvaja javni avtobusni potniški promet v ljubljanski in okoliških občinah, je letos prejel 19 odškodninskih zahtevkov, nobenega na račun nevarne ali objestne vožnje njihovih voznikov.

Na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) so poudarili, da v zadnjih treh letih niso prejeli nobenega odškodninskega zahtevka zaradi poškodb potnikov, ki bi bil posledica nevarne in objestne vožnje njihovih voznikov.

Dejali so, da so letos prejeli 19 odškodninskih zahtevkov, ki so bili vloženi, ker so drugi udeleženci v prometu izsiljevali prednost pred avtobusom in zaradi nenadnih ovir na cesti, zaradi česar je bil voznik LPP prisiljen nepričakovano zavirati.

LPP in zavarovalnica izplačali 194 tisoč evrov odškodnin V letih 2013 in 2014 so na LPP prejeli skupno 67 odškodninskih zahtevkov. Kot poudarjajo, imajo v podjetju sklenjeno nezgodno zavarovanje potnikov pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, zato odškodninska izplačila ureja zavarovalnica. Zavarovalnica je tako od leta 2013 pa do danes izplačala skupno 194 tisoč evrov odškodnin.

Ob tem potnike opozarjajo, da če ob vstopu na avtobus niso validirali urbane oziroma plačali vozovnice, med vožnjo na avtobusu niso zavarovani. Odškodninskega zahtevka v primeru poškodbe, ki bi nastala v prometni nesreči ali zaradi objestne in nevarne vožnje njihovih voznikov, zato v nobenem primeru ne morejo vložiti.

V primeru ugotovljenih kršitev ukrepajo po zakonu o delovnih razmerjih V primeru ugotovljenih kršitev pogodbenih obveznosti voznikov avtobusov v LPP postopajo v skladu z določbami zakona o delovnih razmerjih.

"Če so ugotovljene naklepne ali iz hude malomarnosti storjene hujše kršitve pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja ali kršitve, ki imajo vse znake kaznivih dejanj, oz. v drugih primerih, ki jih določa 110. člen ZDR-1, in z delavcem zaradi porušenega zaupanja delovnega razmerja ni mogoče več nadaljevati niti do izteka odpovednega roka, potem zoper takšnega delavca izpeljemo postopek izredne odpovedi," pojasnjujejo v LPP.

V primerih drugih kršitev pa ukrepajo po 1. odstavku 85. člena ZDR-1 in delavca pisno opozorijo na kršitve ter na možnost odpovedi v primeru ponovne kršitve. "Če pa delavec že ima predhodno veljavno pisno opozorilo pred redno odpovedjo iz krivdnega razloga, zoper delavca sprožimo postopek redne odpovedi iz krivdnega razloga, ki predvideva 15-dnevni odpovedni rok."

V treh letih brez službe ostala dva voznika LPP Tako so v LPP v zadnjih treh letih zaradi različnih razlogov in ne le objestne in nevarne vožnje njihovih voznikov podali osem pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Svojo poklicno pot pa sta v podjetju končala dva voznika, ki sta prejela odpoved delovnega razmerja.

Ne spreglejte