Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
9.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Andrej Lovšin

Četrtek, 15. 5. 2014, 9.14

6 let, 7 mesecev

Lovšin ne zna pojasniti 1,6 milijona evrov prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Davčni inšpektorji so pri Andreju Lovšinu odkrili za 1,6 milijona evrov nenapovedanih prihodkov. Nekdanji predsednik uprave Intereurope naj bi v Liechtensteinu maja leta 2007 dvignil milijon evrov.

Lovšin je leta 2007 v večjih zneskih predčasno odplačeval milijonsko posojilo pri SKB, v času, ko je kupnina za zemljišče v Čehovu romala na liechtensteinski račun ruskega prodajalca, poročajo Primorske novice. Po njihovih podatkih je Lovšin večji del posojila v vrednosti 930 tisoč evrov, ki ga je konec leta 2006 najel pri banki SKB za nakup delnic Intereurope, skoraj v celoti poplačal v drugi polovici leta 2007. Istega leta naj bi na svoje račune položil okoli 800 tisoč evrov.

Lovšin po podatkih Primorskih novic davčni upravi ni znal ustrezno pojasniti izvora 1,6-milijonskega zneska, zato so ga obdavčili z 680 tisoč evri. Pregledali so obdobje med letoma 2006 in 2010, v katerem je bil Lovšin predsednik uprave Intereurope.

Denar dobil od podjetnika iz BiH? Lovšin naj bi se pri davčnem nadzoru skliceval na podjetnika iz Bosne in Hercegovine, ki naj bi mu posodil 1,5 milijona evrov za nakup delnic v Sloveniji. Denar naj bi mu v letih 2007, 2008 in 2009 osebno predal na srečanjih v Sloveniji. Na davčnem uradu so podvomili o resničnosti teh navedb. Zdelo se jim je čudno, da bosanski podjetnik denarja, ki ga je nosil čez mejo, nikoli ni prijavil carinskemu uradu.

Carini je treba prijaviti zneske nad deset tisoč evrov, kar pomeni, da bi moral bosanski podjetnik v treh letih vsaj 200-krat iz BiH v Slovenijo.

Andrej Lovšin nedosegljiv Lovšina smo poklicali za pojasnila, vendar je njegova številka nedosegljiva. Obrnili smo se tudi na urad za preprečevanje pranja denarja. "Urad za preprečevanje pranja denarja konkretnih zadev, njihove vsebine in postopkov povezanih z njimi ne sme razkriti, saj so vse zadeve, ki jih urad obravnava, označene z ustrezno stopnjo tajnosti v skladu z zakonom, ki ureja tajne podatke," so nam odgovorili.

Lovšin je sicer lastnik podjetja Optio, ki se po podatkih poslovnega imenika bizi.si med drugim ukvarja z nepremičninami in turizmom. Podjetje je lani zabeležilo 42 tisoč evrov izgube, 222 tisoč evrov terjatev in 962 tisoč evrov dolga.

Ne spreglejte