Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2020,
15.57

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

Luigi Di Maio Anže Logar Italija Slovenija

Torek, 23. 6. 2020, 15.57

3 leta, 9 mesecev

Logar in Di Maio za tesno sodelovanje v boju proti novemu koronavirusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Anže Logar in Luigi Di Maio |  Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio (levo) je bil na obisku v Sloveniji 6. junija. | Foto STA

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio (levo) je bil na obisku v Sloveniji 6. junija.

Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar se je danes v Rimu sestal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiem. Ministra sta govorila o pandemiji bolezni covid-19. Zavzela sta se za nadaljnje tesno sodelovanje med državama pri soočanju s pandemijo in poudarila potrebo po redni koordinaciji na ravni EU, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Na drugem srečanju v manj kot treh tednih sta Anže Logar in Luigi Di Maio izpostavila pomen sodelovanja in obveščanja med državama pri soočanju s pandemijo novega koronavirusa. Od 15. junija so odpravljene omejitve pri prehajanju meje za državljane obeh držav. Sogovornika sta se strinjala, da je treba redno spremljati epidemiološke trende doma in v drugih državah ter se sorazmerno odzivati, da bi preprečili ponovni izbruh epidemije, poroča STA.

Kot so še navedli na zunanjem ministrstvu, sta sogovornika izmenjala tudi stališča glede epidemioloških razmer v tretjih državah, predvsem v neposredni soseščini EU. Zavzela sta se za nadaljnje tesno sodelovanje med državama pri soočanju s pandemijo in poudarila potrebo po redni koordinaciji na ravni EU.

aN
Novice Slovenija in Avstrija za preprečitev ponovnega zaprtja mej

Predaji Narodnega doma bosta prisostvovala tudi Pahor in Matarella

Logar je v pogovorih izpostavil tudi vprašanje zastopanosti slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Poudaril je velik in simbolni pomen slovesnosti ob stoti obletnici požiga Narodnega doma, ki bo potekala 13. julija v Trstu in se je bosta udeležila tudi oba zunanja ministra. To bo izjemen dogodek v procesu sprave med obema narodoma, so zapisali na MZZ. Podpisu dokumenta, s katerim bo Narodni dom prešel v last slovenske manjšine v Italiji, bosta prisostvovala tudi predsednik republike Borut Pahor in njegov italijanski kolega Sergio Matarella.

Na področju evropskih zadev je Logar z Di Maiem in italijanskim ministrom za evropske zadeve Vincenzom Amendolo izmenjal mnenja o predlogu večletnega finančnega okvirja EU in novega instrumenta za okrevanje. Z ministrom Amendolo sta se strinjala, da je treba instrument čim hitreje sprejeti.

Vodja slovenske diplomacije je predstavil tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU ter 18-mesečni program tria Nemčije, Portugalske in Slovenije. Amendola je Sloveniji obljubil vso podporo pri predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta 2021, so sporočili z zunanjega ministrstva. Italijanski zunanji minister je bil na obisku v Sloveniji 6. junija. Takrat je Logar napovedal skorajšnje odprtje meje z Italijo po umiritvi izbruha koronavirusa, kar se je nato zgodilo 15. junija, še poroča STA.

ECB
Novice Arhivi ECB: Za Slovenijo obravnava tožbe zelo pozitivna
Ne spreglejte