Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
10.39

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

8

Natisni članek

Tatjana Bobnar korupcija kriminalist policija

Torek, 5. 2. 2019, 10.39

5 let, 2 meseca

Ljubljanski kriminalist osumljen korupcijskega kaznivega dejanja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

8

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so potrdili, da je kriminalist z omenjene uprave osumljen korupcijskega kaznivega dejanja. Kriminalista so že odstranili z dela in zoper njega uvedli delovnopravni postopek. V policiji pa so odredili strokovni nadzor na področju pridobivanja in vrednotenja informacij, s čimer se je ukvarjal omenjeni kriminalist.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Damjan Petrič, so oktobra lani za kriminalista, ki je delal na področju pridobivanja informacij, ugotovili in potrdili sum izvrševanja korupcijskega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Zato so obvestili posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je nato prevzel preiskavo.

Kot poroča časnik Dnevnik, naj bi po njihovih neuradnih informacijah med hišno preiskavo pri osumljenem kriminalistu našli psihoaktivne tablete, ki naj bi jih tudi preprodajal.

Spletni Večer pa poroča, da je osumljeni kriminalist zaposlen na oddelku za kriminalistično obveščevalno dejavnost PU Ljubljana, katerega naloge so med drugim pripravljanje informacij in analiz, pridobivanje in vrednotenje informacij pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ter drugo.

Osumljeni prejel priznanje generalnega direktorja policije

Osumljeni naj bi po poročanju Večera imel na svojem delovnem mestu dostop do takšnih zaupnih podatkov policije, da bi lahko osumljencem kaznivih dejanj prodajal zanimive informacije o operativnem delu policije.

O njegovih nečednih poslih naj bi policisti izvedeli oktobra lani, ko so bili na sledi skupini osumljencev, ki naj bi se ukvarjala s trgovino z drogo. Med drugim naj bi tajno prisluškovali telefonskim pogovorom osumljencev in v prisluhe naj bi se po poročanju Večera ujel tudi osumljeni kriminalist.

Večer sicer še navaja, da je osumljeni kriminalist pred leti prejel priznanje generalnega direktorja policije Janka Gorška za uspešno preiskan rop banke SKB in prijetje dveh storilcev po šestih letih od ropa.

V postopkih omenjenega oddelka je policija dejavno sodelovala ter v ponedeljek prijela več oseb, med katerimi je bil tudi osumljeni kriminalist. Po Petričevih besedah gre za kriminalista "z večletnimi izkušnjami, ki je delal z viri in informatorji. Kakšna točno je bila njegova vloga in za katera kazniva dejanja je osumljen, pa bo znano v sredo, ko ga bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, je dodal.

Boštjan Poklukar
Novice Ne želim si živeti v državi, kjer policija ne more ukrepati proti organiziranemu kriminalu #intervju

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar odredila strokovni nadzor

Zaradi hujše kršitve pogodbe o delovnem razmerju so osumljenega kriminalista takoj suspendirali in zoper njega uvedli delovnopravni postopek. Stekli so tudi postopki za premestitev vodij enot na ljubljanski PU in Generalni policijski upravi, ki se ukvarjata s področjem pridobivanja in vrednotenja informacij.

Vodja službe generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je pojasnil, da vodji enot nista osumljena nobenega kaznivega dejanja, namen njune zamenjave pa je uspešna izvedba notranjega strokovnega nadzora. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je namreč že v ponedeljek odredila nadzor na področju pridobivanja in vrednotenja informacij. Vodstvo policije želi odkriti in odpraviti morebitne organizacijske in sistemske napake na tem področju.

Boštjan Poklukar
Mnenja Trenutno policija ve o nas manj kot Google #intervju

Policija uvedla tudi nekatere normativne spremembe

Petrič je dejal, da so sum izvrševanja korupcijskega kaznivega dejanja pri kriminalistu ugotovili pri preiskovanju drugega kaznivega dejanja. Pri tem so po njegovih besedah naleteli na "posamezna odklonska ravnanja, iz katerih se je kasneje pokazalo, da so podani razlogi za sum". Dodal je še, da bo preiskava predvidoma končana "v prihodnjih dneh".

Na SDT pa so za STA pojasnili, da sta posebni oddelek in policija od novembra 2018 skupaj preiskovala kriminalista ljubljanske PU. Skupaj sta tudi opravila več hišnih preiskav in prijetje osumljencev. "Ker preiskava v tem trenutku zoper štiri osumljence še poteka, vam konkretnejših informacij ne moremo posredovati," so dodali.

Ker so v preteklosti na področju pridobivanja in vrednotenja informacij že zaznali določene potrebe po spremembah, sta tako policija kot pristojni direktorat na notranjem ministrstvu že opravila več nadzorov na tem področju, so sicer v sporočilu za javnost zapisali na PU Ljubljana. Da bi izboljšali delo na tem področju, pa je policija izvedla tudi že nekatere normativne spremembe.

Lisice, aretacija, kriminalec
Novice Policija prijela iznajdljivega goljufa iz Posavja #video

Tako so denimo spremenili in dopolnili interno navodilo, ki opredeljuje izvajanje dejavnosti pridobivanja in vrednotenja informacij. V navodilu so natančneje opredelili dodatne naloge in pristojnosti nadrejenih nadzornikov, ki so namenjene strokovnemu in zakonitemu nadzoru nad delom kriminalistov z informatorji in registriranimi viri, kot tudi kriminalistov, ki izvajajo to dejavnost. Organizirali so tudi več usposabljanj kriminalistov.

Zaradi ustrezne organizacije in sistemskega delovanja je generalna direktorica policije Bobnarjeva sprejela tudi sklep o pripravi predloga spremembe organiziranosti na omenjenem področju dela za večjo učinkovitost.

Na ljubljanski PU so še zapisali, da obsojajo vsakršno kaznivo ravnanje policistov in kriminalistov.

policija
Novice Vinjen kriminalist povzročil prometno nesrečo
NPU
Novice Kriminalisti zaradi organizirane prostitucije še vedno zadržujejo šest oseb #video
Zloraba otrok na internetu
Novice Ljubljanski kriminalisti odkrili priročnik z navodili za spolno zlorabo otrok #video
Ne spreglejte