Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2020,
15.23

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,31

43

Natisni članek

Levica Matej Tonin referendum Slovenska vojska

Ponedeljek, 24. 8. 2020, 15.23

3 leta, 8 mesecev

Levica za razpis posvetovalnega referenduma o vojaških investicijah za 780 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,31

43

slovenska vojska | Foto STA

Foto: STA

Levica predlaga posvetovalni referendum o vprašanju vojaških investicij za 780 milijonov evrov, kar v prihodnjih šestih letih predvideva vladni predlog zakona. Slovenija ni niti najmanj vojaško ogrožena in nima za vlaganje sredstev za vojsko, temveč je ogrožena zdravstveno, gospodarsko in razvojno, menijo v Levici. Obrambni minister Matej Tonin pa je danes povedal, da je razprava o sredstvih za vojsko korak v pravo smer, ker bo lahko razblinila marsikatera demagoška stališča. Kot je poudaril, bo tako več možnosti za razpravo o tem, za kaj ta denar gre oziroma za kaj je potreben.

Novice Končala se je najdaljša vaja v zgodovini Slovenske vojske #foto #video

Po besedah Mateja Tonina je predlog Levice eden od boljših. "Končno se bomo enkrat lahko pogovarjali o Slovenski vojski. Konec koncev gre za referendum o tem, ali Slovensko vojsko želimo ali ne," je pojasnil. Ta investicijska sredstva so po njegovih besedah potrebna za to, da vojska sploh preživi, piše STA.

Tonin: Če želimo vojsko, jo moramo primerno opremiti

Nasprotovanje takšni naložbi je nekaj podobnega, kot bi si želeli učinkovito policijo, prepovedali pa bi jim kupiti policijske avtomobile opremo in obleko, je v izjavi za medije na Brdu pri Kranju ponazoril minister. Nekaj podobnega je z vojsko. "Če jo želimo imeti, jo moramo tudi primerno opremiti," je poudaril.

Izpostavil je še, da so na ministrstvu za obrambo, kar zadeva načrtovane investicije, zelo pregledni oziroma ničesar ne skrivajo. "Trudimo se, da bo Slovenska vojska preživela in da bomo nanjo ponosni," je dodal.

Matej Tonin | Foto: STA , Foto: STA ,

Pojasnil je tudi, da ne gre samo za kupovanje orožja, temveč bodo iz tega denarja financirali tudi druge naložbe, kot so vojašnice in helikopterji, ki so na primer uporabni tudi za prevoz novorojenčkov in reševanje v gorah. Tako je tudi v zakonu predvidenih veliko dvonamenskih investicij.

Na vprašanje, ali bi stališče državljanov na posvetovalnem referendumu upošteval, glede na to, da ta ni zavezujoč, je Tonin odvrnil, da je posvetovalni referendum brezpredmeten, nesmiseln in nepotrebno zapravljanje denarja. Če bodo v Levici zbrali podpise za zakonodajni referendum, pa so stvari bolj resne in ima referendumska odločitev tudi konkretne posledice. "Da pa imamo posvetovalni referendum, na katerem bomo ugotavljali stvari, ki jih menda Levica že ve, se mi pa zdi škoda, zapravljanje denarja," je še pripomnil minister.

Slovenska vojska
Novice Vojska o incidentu na meji: Naših vojakov tam ni bilo #video

V Levici so prepričani, da mora o največji nabavi orožja doslej odločati ljudstvo

Levica namreč predlaga posvetovalni referendum o vprašanju vojaških investicij za 780 milijonov evrov, kar v prihodnjih šestih letih predvideva vladni predlog zakona. Slovenija ni niti najmanj vojaško ogrožena in nima razloga za večanje sredstev za vojsko, temveč je ogrožena zdravstveno, gospodarsko in razvojno, menijo v Levici.

"Vprašanje, ali bomo 780 milijonov namenili za oklepnike ali domove za starejše, za tanke ali stanovanja, za raketomete ali zdravstvo, bo močno vplivalo na to, kakšno zdravstvo, stanovanja in domove za starejše bomo imeli. Ko odločamo o 780 milijonih, ne odločamo le o denarju, pač pa o smeri prihodnjega razvoja te družbe," so zapisali v sporočilu za javnost po današnji novinarski konferenci poslanske skupine.

Slovenska vojska | Foto: Aleksander Kolednik Foto: Aleksander Kolednik

Poudarili so, da se zakon sprejema v času, ko Slovenija ni niti najmanj vojaško ogrožena, je pa na pragu drugega vala epidemije novega koronavirusa. "Gospodarstvo se bo letos zmanjšalo za kar 7,6 odstotka BDP, zdravstvo, domovi za starejše in drugi sistemi v državi pa so kronično podhranjeni. Vlada v takih okoliščinah načrtuje 780-milijonsko nabavo nepotrebnega orožja od tujih vojaškoindustrijskih kompleksov, kar pomeni, da s tem denarjem v Sloveniji ne bo rešeno ali ustvarjeno niti eno delovno mesto, zagotovljena pomoč niti enemu bolniku z novim koronavirusom in zgrajen niti meter infrastrukture, pa naj gre za cesto, železnico ali stanovanje," so opozorili.

Namesto v "obrambo pred vojaškim sovražnikom, ki ga ni", bi morala vlada po njihovem mnenju vlagati v krepitve javnih zdravstvenih zmogljivosti. "Za ta denar bi lahko v Ljubljani gradili šest novih infekcijskih klinik, v Mariboru pa celo 15," so komentirali v zakonskem predlogu predvideni znesek. S tem zneskom bi bilo po njihovih navedbah mogoče zgraditi tudi 170 domov za starejše ali 10 tisoč stanovanj za mlade.

Po njihovem prepričanju zaradi te nabave orožja Slovenija "ne bo nič bolj varna". "Oklepniki, tanki in raketni sistemi ne bodo služili obrambi Slovenije, temveč se bodo uporabljali za vojaške misije, zlasti na Bližnjem vzhodu," so opozorili. Kot so navedli, vlada za 780-milijonsko nabavo orožja po javnomnenjskih raziskavah nima podpore ljudstva.

Slovenska vojska | Foto: STA , Foto: STA ,

Za nesprejemljiv pa so označili odgovor zagovornikov nabave orožja, češ da je bil demokratični konsenz o tem oblikovan na referendumu o vstopu v Nato leta 2003. "Zavez, na katere se sklicujejo, ni v severnoatlantski pogodbi, o kateri se je odločalo na referendumu, poleg tega pa v Sloveniji nismo nikoli imeli javne razprave o tem, ali želimo podvojiti izdatke za vojsko in kaj bi to pomenilo za razvoj te države," so pojasnili.

V Levici so tako v obravnavo DZ poslali predlog za razpis posvetovalnega referenduma o vprašanju nabave orožja za 780 milijonov evrov. Po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi lahko DZ razpiše posvetovalni referendum, preden končno odloči o posameznem vprašanju, pri tem pa ni vezan na izid referenduma, še navaja STA.

Tabor Slovenske vojske
Novice Tabor Slovenske vojske: mladi navdušeni nad izzivi vojaškega življenja #video
Ne spreglejte