Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 1. 2012, 11.05

8 let

Leto 2012 je evropsko leto aktivnega staranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leto 2012 je evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.

Med drugim bo namenjeno razmisleku o tem, kako se odzvati na demografske spremembe v Evropi tudi na lokalni in regionalni ravni. Starejše prebivalstvo ima pomemben vpliv na različna področja V evropskih državah se prebivalstvo stara, to pa ima pomemben vpliv na različna področja, tako na družbeno življenje kot tudi na gospodarstvo, je za STA dejal Aleš Kenda z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. "Eden od odzivov na demografske spremembe je tudi Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja," je pojasnil. Vsak mesec druga tema Po njegovih besedah se bo nacionalni odbor za aktivnosti v evropskem letu v Sloveniji na prvi seji sestal 6. januarja in takrat predvidoma potrdil program. Zaenkrat pa razmišljajo, da bi bile vsebine leta razdeljene v več sklopov. Februarja naj bi bil uvodni dogodek, na katerem bodo javnost seznanili z namenom tega leta. Zatem naj bi bil vsak mesec namenjen določeni temi, povezani z osrednjo temo. Katere bodo nosilne teme? Med možnimi nosilnimi temami posameznih mesecev so po besedah Kende prostovoljstvo kot sestavni del aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami, zaposlovanje starejših, aktivno staranje in medgeneracijsko sodelovanje na lokalni ravni ter skrb za bolne in invalidne posameznike.

Spodbujanje mobilnosti starejših Med možnimi nosilnimi temami je po njegovih besedah tudi spodbujanje mobilnosti starejših. "Aktivno staranje je namreč tesno povezano z mobilnostjo še zlasti v ruralnih območjih, kjer starejši težko pridejo npr. do trgovin ali uradov," je pojasnil.

Osrednji dogodek bo na Festivalu za tretje življenjsko obdobje Osrednji dogodek tega leta bo predvidoma na Festivalu za tretje življenjsko obdobje konec septembra, ko bo tudi mednarodna konferenca na temo aktivnega staranja. Sklepni dogodek pa bo po načrtih novembra, ko bodo pregledali, katere aktivnosti so bile izvedene, in predstavili pobude in primere dobrih praks, je še dejal Kenda.

Nad 65 let že 16,5 odstotka prebivalstva Po podatkih državnega statističnega urada je bilo ob koncu leta 2010 16,5 odstotka prebivalcev Slovenije starih najmanj 65 let. Po podatkih iz publikacije ob evropskem letu pa je v EU ta delež leta 2010 znašal 17,4 odstotka, leta 1990 pa 13,7 odstotka.

Ne spreglejte