Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 14.33

8 let

Letališče Cerklje ob Krki zaprto le za civilni promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska vojska na letališču Cerklje ob Krki redno opravlja svoje naloge in zagotavlja usposabljanje vojaških pilotov.

Od 28. januarja in do preklica pa na tamkajšnjem kontrolnem stolpu kontrola zračnega prometa Slovenije po sklepu Agencije za civilno letalstvo RS ne opravlja službe zračnega prometa, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Prešli so na vizualno vodenje letal S tem so na ministrstvu zanikali, da je letališče zaprto in poudarili, da je zaprto le za civilni promet. Kot so zapisali, Slovenska vojska na letališču še naprej opravlja svoje naloge in zagotavlja nemoteno vojaško letenje ter usposabljanje vojaških pilotov na vojaških zrakoplovih. Zaradi začasnega ukrepa so na letališču prešli na vizualno vodenje vojaških letal z vodjo letenja v dispečerski službi, so še sporočili.

POP TV je namreč v torek poročala, da je agencija za civilno letalstvo domnevno zaradi nevarno slabe vidljivosti z novega letališkega stolpa temu odvzela uporabno dovoljenje, obrambno ministrstvo pa naj ne bi kljub večkrat podaljšanemu roku odpravilo napak. Po poročanju televizije naj bi bilo letališče zaprto zaradi odsevov posebnih stekel, nameščenih na stolp, ti pa naj bi slepili kontrolorje.

Obnovo so začeli leta 2006 Kot so pojasnili na ministrstvu za obrambo, so v času poskusnega obratovanja letališkega stolpa ugotovili, da v določenih mesecih - novembra in decembra - zaradi vpadnega kota sončnih žarkov prihaja do odsevov na steklenih površinah, zaradi česar bodo morali na zastirni zavesi v kontrolnem stolpu namestiti temnejšo tkanino. Ugotovljena odstopanja bosta obrambno ministrstvo oz. Slovenska vojska odpravila v najkrajšem možnem času, so še zapisali.

Ministrstvo za obrambo je z obnovo letališča Cerklje ob Krki začelo leta 2006, predlani pa so tam odprli dobrih 30 metrov visok sedemnadstropni stolp kontrole zračnega prometa. Izgradnja stolpa in njegove okoliške vojaške in komunalne infrastrukture je stala 10,8 milijona evrov, sam stolp z vso energetsko opremo letališča je stal 7,8 milijona evrov, dobrih 600.000 evrov pa njegova ostala oprema.

Ne spreglejte