Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2022,
14.02

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

18

Natisni članek

COVID-19

Torek, 26. 7. 2022, 14.02

1 leto, 9 mesecev

Lekarniška zbornica: Čeprav maske niso obvezne, so v lekarnah nujne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

18

Lekarna Ljubljana | V Sloveniji imamo 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn. | Foto STA

V Sloveniji imamo 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn.

Foto: STA

Kljub temu, da uporaba zaščitnih mask na javnih prostorih ni obvezna, posvetovalna skupina za covid-19 jih namreč le priporoča, lekarniška zbornica zdaj zahteva, da v lekarnah nosimo maske. Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič je opozorila, naj v lekarno ne hodijo osebe okužene s covid-19 ter da je v skladu s priporočili za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covid-19 maske treba nujno uporabiti tudi v lekarnah.

Število okužb s covid-19 v Sloveniji vztrajno raste, v ponedeljek so jih potrdili skoraj tri tisoč. Posvetovalna skupin za covid-19, z epidemiologom Mariom Fafanglom na čelu, nošenje zaščitnih mask na javnih prostorih trenutno le priporoča. Maske so sicer obvezne v nekaterih zdravstvenih, v  lekarniški zbornici pa opozarjajo, da je maske treba nujno nositi tudi v lekarnah. 

"Čeprav uporaba zaščitnih mask na javnih krajih ni obvezna, je skladno s Priporočili za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covida-19, maske treba nujno uporabiti tudi v lekarnah," so zapisali v sporočilu za javnost. 

"V lekarnah se zavedamo, da je uporaba maske za nekoga lahko tudi obremenjujoča ali neprijetna, vseeno pa ta ukrep ne posega tako močno v življenje posameznika, kot doprinese k zaščiti lastnega zdravja in zdravja drugih,"  pa je pojasnila Potočnik Benčičeva. 

V lekarne prihajajo preverjat, ali so res okuženi s covid-19

Kot je še pojasnila v zadnjem času opažajo, da vse več okuženih z virusom SARS-CoV-2 prihaja v lekarne preverjati, ali je njihov izvid res pozitiven, ali pa po zdravila in druge izdelke. "Vse, ki so okuženi, ali pa samo sumijo, da so zboleli za covidom-19, pozivamo in prosimo, da ne hodijo v lekarne, in da zdravila, teste za samotestiranje ali druge izdelke zanje prevzame zdrava oseba. Vse ostale pa, da si ob vstopu v lekarno razkužijo roke in uporabijo zaščitno masko," je še opozorila predsednica lekarniške zbornice. 

Posvetovalna skupina poleg nošenja zaščitnih mask v javnih prostorih priporoča pravilno umivanje in razkuževanje rok, prezračevanje prostorov, higieno kašlja, cepljenje s poživitvenim odmerkom in delo od doma. V primeru znakov okužbe oseba ostane doma in za nadaljnja navodila pokliče izbranega ali dežurnega zdravnika.
NK_o aktualnem dogajanju obvladovanja covida-19
Novice Fafangel: Za vse priporočamo maske v javnih prostorih
covid testiranje
Novice Spet porast okužb v Sloveniji, toliko jih je bilo v ponedeljek
 
Ne spreglejte