Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2018,
7.02

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

velika noč praznik Slovenija krščanstvo

Petek, 30. 3. 2018, 7.02

6 let, 1 mesec

Kristjani se spominjajo Jezusove smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Velika noč | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kristjani danes obeležujejo veliki petek, ob katerem se spominjajo Jezusove smrti na križu. To je za vernike dan strogega posta in edini dan, ko v katoliških cerkvah ni svete maše, ampak potekajo bogoslužja velikega petka. Za ta dan je značilna tudi molitev križevega pota, najbolj znano bo v rimskem Koloseju zvečer vodil papež Frančišek.

Po cerkvah bodo danes brali evangeljska poročila o Jezusovem trpljenju, imenovana tudi pasijon. Za bogoslužja tega dne je v Katoliški cerkvi značilno čaščenje križa kot znamenje hvaležnosti in spoštovanja. Med obredom hostijo, ki simbolizira Jezusovo navzočnost, simbolno postavijo v grob, ki ga obiskujejo verniki.

Križev pot v Koloseju kot eden od vrhuncev velikonočnih bogoslužij

Obred velikega petka bo danes popoldne v vatikanski Baziliki Svetega Petra vodil papež Frančišek, zvečer pa bo z verniki z vsega sveta v Koloseju molil še križev pot, ki spada med vrhunce velikonočnih praznovanj v Rimu.

Slovesnosti ob velikem petku bodo danes potekale tudi v Jeruzalemu in drugod po svetu, obrede velikega petka pripravljajo tudi po slovenskih cerkvah. V ljubljanski stolnici bo bogoslužje vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

V evangeličanskih cerkvah na veliki petek zvečer poteka osrednje velikonočno bogoslužje. Tega bo v evangeličanski cerkvi v Ljubljani vodil evangeličanski škof Geza Filo.

Kristjani se na veliko noč spominjajo Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja

Po besedah patra in cerkvenega zgodovinarja Metoda Benedika se kristjani na veliko noč spominjajo Jezusovega trpljenja, njegove smrti na križu in vstajenja, kar predstavlja vrhunec njegovega odrešenjskega dela.

Tako kot so Judje na veliko noč darovali jagnje, s čimer so se Bogu zahvaljevali za izhod iz Egipta, tako je Jezus po besedah Benedika za veliko noč namesto jagnjeta daroval sebe, da bi imeli po njem vsi večno življenje.

Ne spreglejte