Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
11. 12. 2013,
7.38

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Roman Jakič preiskava Stožice

Sreda, 11. 12. 2013, 7.38

4 leta, 3 mesece

Kriminalisti pri ministru Jakiču niso našli dokazov o kaznivih dejanjih

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Ljubljani je potekalo več hišnih preiskav v zvezi s sumom kaznivih dejanj zlorabe položaja in preslepitve pri pridobitvi posojila. Med preiskovanimi je bil tudi minister za obrambo Roman Jakič.

Jakič, ki naj bi bil pod drobnogledom kriminalistov kot nekdanji direktor ljubljanskega zavoda za šport Tivoli, bi moral včeraj pripotovati s službene poti v Moskvi, a ga ob prihodu kriminalistov ob 6.15 ni bilo doma, poroča časnik Večer. V hišo jih je zato spustila žena. Jakič je preiskavo potrdil, več pa ni želel povedati. Povedal je tudi, da je še vedno v Moskvi in da načrtuje prihod domov danes zvečer. Za kriminalisti je na njegov dom prišel tudi odvetnik Miha Kozinc, ki smo ga poklicali po telefonu, vendar na naša vprašanja v zvezi s preiskavo ni želel odgovarjati.

Hišne preiskave so potekale še v Stožicah ter v podjetju Grep in Zavodu Tivoli. Po informacijah časnika Večer naj bi bilo v središču preiskave poslovanje med temi tremi subjekti in tudi Mestne občine Ljubljana, kjer pa hišnih preiskav tokrat ni. Neuradno so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada podatke za sum storitve kaznivega dejanja za današnje hišne preiskave dobili v dokumentaciji, ki so jo pred približno enim letom zasegli v hišnih preiskavah na ljubljanski občini.

Jakič bo zaslišan v prihodnjih dneh Direktor NPU Darko Majhenič je na novinarski konferenci pojasnil, da v preiskavi pri ministru Jakiču niso našli nič, kar bi lahko uporabili kot dokaz v preiskovalnem postopku. Dejal je tudi, da bodo z ministrom, ko se bo vrnil, vzpostavili stik in ga zaslišali. Ob tem je pojasnil, da niso imeli informacije, da bo minister na dan preiskave v tujini, če pa bi to vedeli, potem aktivnosti ne bi izvajali oziroma bi jih izvajali kakšen dan pozneje. Kljub temu pa Majhenič dodaja, da Jakičeva odsotnost nikakor ni vplivala na izvedbo preiskave. Po zadnjih informacijah je NPU že zaključil hišne preiskave, iz pridržanja pa sta bili izpuščeni obe osebi. Obrambni minister bo zaslišan v prihodnji dneh, so še pojasnili na NPU.

NPU je preiskoval sume kaznivih dejanj zlorabe položaja in preslepitve pri pridobitvi posojila. Preiskava je pri prvem kaznivem dejanju po besedah Majheniča usmerjena zoper odgovorno osebo javnega podjetja iz Ljubljane, ki se ukvarja z energetiko, ker je leta 2010 ta oseba podpisala kupoprodajno pogodbo za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v Stožicah in 2011 še aneks k tej pogodbi, oboje v skupnem znesku okoli tri milijone evrov, s čimer je zasebni gospodarski družbi pridobila protipravno premoženjsko korist.

Oba akta je oseba podpisala, čeprav je vedela, da sklenitev ni potrebna, saj je bilo predhodno dogovorjeno, da bo javno podjetje za prostor, kjer bo nameščena naprava, od zasebne družbe in občine pridobila brezplačno služnost.

V zvezi s preslepitvijo pri pridobitvi posojila je osumljenih več oseb. Odgovorni osebi zasebnega podjetja sta z namenom, da bi družbi zagotovili posojilo za potrebe gradnje Stožic, kljub temu, da sta vedeli, da družba ne izpolnjuje pogojev za kredit v višini 115 milijonov evrov, predstavnikom sindikata bank, ki je odobril kredit, predložila lažni dogovor o upravljanju in najemu parkirnih mest v športnem parku Stožice, čeprav sta vedela, da je bil dogovor sklenjen izključno z namenom, da izpolnijo pogoje za začetek črpanja kredita. Eden od pogojev za pridobitev kredita je namreč bil, da mora družba predložiti pogodbo, sklenjeno z mestno občino za najem parkirnih mest v višini 1,8 milijona evrov letno, je pojasnil Majhenič.

Pri tem so jim pomagali ena oseba iz MOL, direktor javnega zavoda in odgovorna oseba javnega podjetja iz Ljubljane.

Policija iskala poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze Nacionalni preiskovalni urad sicer v okviru predkazenskega postopka še vedno izvaja aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Na območju Policijske uprave Ljubljana je na podlagi odredb sodišča izvedla sedem hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer je iskala poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo uporabljeni kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku, so sporočili s policije.

Današnje aktivnosti so po njihovih besedah usmerjene v preiskovanje gospodarskih kaznivih dejanj v škodo gospodarske družbe iz Ljubljane. Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora do osem let, in kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora do treh let.

Kriminalisti dvema osebama odvzeli prostost "Ob tem so preiskovalci na podlagi pooblastil iz zakona o kazenskem postopku zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih dvema osumljenima osebama odvzeli prostost. Dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, bosta pridržani. Pri izvedbi operativnih aktivnosti sodeluje 36 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete," so še poudarili na policiji.

Po poročanju Večera je med preiskovanimi tudi Javno podjetje parkirišče iz Ljubljane, zato naj bi bila med pridržanimi odgovorni osebi Javnega podjetja parkirišče, nekdanji direktor Samo Lozej in sedanja direktorica Mateja Duhovnik, ki je prej vodila tudi Dars. Med pridržanimi naj ne bi bila odgovorni osebi podjetja Grep Uroš Ogrin in Zlatko Sraka.

Ne spreglejte