Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
20. 12. 2012,
21.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2012, 21.31

8 let

Kriminalisti na Metelkovi odkrili molotovke in granitne kocke

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med 19.00 in 19.30 so kriminalisti na Metelkovi v Ljubljani v vrečki odkrili večje število molotovk in granitnih kock. Policija poziva vse, ki se bodo jutri udeležili protestov, da protestirajo mirno.

Kot nam je pojasnila ena od obiskovalk Metelkove, je na kraj dogodka prišlo okoli šest kriminalistov, ki so iz vrečke, ki je ležala ob enem izmed zidov na Metelkovi, zložili granitne kocke in steklenice, na katerih so bile zavezane krpe, in jih fotografirali.

Policija: Ne nasedajte provokacijam

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti v večernih urah na območju Ljubljane zasegli 15 steklenic z lahko vnetljivo tekočino in granitne kocke. V zvezi z zaseženimi predmeti policisti zbirajo obvestila in preverjajo vse okoliščine, ki so v povezavi z najdbo. PU Ljubljana je bila v zvezi z dogodkom obveščena okoli 18.20 ure s strani večih oseb.

"Policija ponovno poziva vse, ki se bodo jutri udeležili protestov, da protestirajo mirno. Prav tako naj ne nasedajo provokacijam posameznikov ali skupin, katerih cilj je izvrševanje kaznivih dejanj ali prekrškov. O nasilnih dejanjih, ki bi se lahko zgodila med protesti naj takoj obvestijo policiste, ki bodo ukrepali v skladu z danimi pooblastili," so še dodali.

V torek je na Metelkovi tako imenovana odprta vstajniška skupščina

Policisti so nevarne predmete odkrili dan pred tako imenovano prvo slovensko vsesplošno vstajo naroda, ki naj bi se je, glede na število potrditev na Facebooku, udeležilo okoli 11 tisoč ljudi. Protesti bodo potekali pod geslom "Zahtevamo odstop politične elite".

V torek je na Metelkovi potekala tudi tako imenovana odprta vstajniška skupščina, na kateri so razpravljali predvsem o tem, kako delovati in se organizirati do 21. decembra, ko so v Ljubljani napovedani množični protesti, in o tem, kako se dolgoročno organizirati. Skupščine se je udeležil tudi Jože Vogrinc, eden od avtorjev temeljne listine Pozitivne Slovenije z naslovom Slovenija 2020.

"Organi represije bodo poskušali ta konstrukt uporabiti za zatrtje Metelkove"

»Dejanja oblastnikov, ki z vsemi sredstvi poskušajo ohraniti svoj plen, torej oblast, potrjujejo večkrat slišano zgodbo o ponavljanju zgodovine. Pred 11 leti so čudežno iz sveče pred italijanskim veleposlaništvom ustvarili molotovko, ki je nikoli ni bilo. To je bil izgovor za napad na avtonomijo in svobodo, za preiskavo v Avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto. V preiskavi so iskali sedež Urada za intervencije in ker ga niso našli, smo jim ga s kipom na Trgu brez zgodovinskega spomina pokazali sami,« so v odzivu na policijsko preiskavo zapisali uporabniki in uporabnice AKC Metelkova mesto.

»Ker so se kriki po svobodi in avtonomiji v času splošne vstaje na ulicah in trgih zopet okrepili, je očitno namen oblasti, da te glasove z vsemi sredstvi zatre, pa čeprav mora za to poseči po izrednih metodah in sredstvih,« so poudarili in med drugim napovedali, da bodo organi represije poskušali ta novi konstrukt uporabiti za to, da ponovno poskusijo zatreti AKC Metelkova mesto, pa tudi vse ostale poskuse gradnje drugačne, za vse boljše prihodnosti.

Ne spreglejte