Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2008,
11.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 11.08

7 let, 12 mesecev

Kresalova za Delo: Kako lahko preprečiš politične vplive?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Katarina Kresal je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela poudarila, da pričakuje, da bodo po volitvah lahko oblikovali novo razvojno vodenje in da bodo sodelovali v ekipi vladajoče koalicije.

"Naša prva izbira so sedanji kolegi iz opozicije, Socialni demokrati in stranka Zares," je dejala. "V LDS ne špekuliramo z imeni za posamezna ministrstva. Večkrat sem že rekla, da se najboljše koalicije sklepajo na podlagi volilnih rezultatov, predvsem pa na podlagi vsebinskih usmeritev tistega, ki se pogovarja o koaliciji. Zagotovo imamo ekipo, ki je sposobna kompetentno voditi marsikatera področja, povsem nekorektno pa se mi zdi operiranje z ministrskimi pozicijami," je prepričana Kresalova. Dodala je, da ministrskih mest ne bodo napovedovali. SDS pokazala kaj pomeni neizpolnjevanje volilnih obljub O tem, zakaj bi ljudje hoteli zamenjavo, Kresalova ocenjuje, da zato, ker je ravno SDS s svojo koalicijo pokazala, "kaj res pomeni neizpolnjevanje volilnih obljub, kaj res pomenijo aroganca, klientelizem, korupcija in kaj pomeni voditi državo brez vsake vizije za dolgoročno korist njenih državljanov". Zato bodo tisti, ki so bili pred štirimi leti morda v dvomu, ali LDS še zaupati, kot pravi, gotovo ponovno premislili, ali ni vendarle LDS tista opcija, ki ji je vredno nameniti glas. V stranki vlada pozitivna energija Prenova stranke se je po mnenju Kresalove pokazala na kongresu, kjer so enotno sprejeli najbolj pomemben dokument za stranko: njen program. Ta pozitivni odnos, ta energija, ta želja iti spet na volitve in pokazati, da smo res dobri, se prenaša po vsej stranki, ocenjuje. Kot pravi, ko hodi po Sloveniji, čuti "to nalezljivo pozitivno energijo, ki veje po vsej stranki".

Pojasnila je, da so v programu stranke tudi čisto konkretni ukrepi, kako zagotoviti večjo kvaliteto in učinkovitost sodišč, tožilstev in vseh ostalih organov, ki morajo skrbeti za pregon kriminala. Trdno so v LDS prepričani, tako Katarina Kresal, da morajo v resni državi ti organi delovati vsak dan vsakega leta mandata vsake vlade, ne pa zgolj pred volitvami in zgolj za doseganje kratkotrajnih populističnih efektov.

O tajkinih: V nadaljevanju je predsednica LDS spregovorila tuid o aktualnem preganjanju tajkunov. Zdi se ji "grozljivo, da se pogovarja o prihodnjih aretacijah Boška Šrota, menda tudi Zorana Jankovića, Igorja Bavčarja, še enkrat Ivana Zidarja..."

"Gre za zelo populistična predvolilna ravnanja" "Osnova naše civilizacije in naše demokracije je, da se ne more nikomur vzeti prostosti, če za to niso dani utemeljeni razlogi za sum, da je storil kaznivo dejanje. V teh aretacijah je, po tem, kar smo doslej videli, povsem jasno, da gre za zelo populistična predvolilna ravnanja. Praktično te oblasti ne zanima niti pravni red, niti delitev oblasti, niti to, kdo sploh je pristojen za preganjanje storilcev kaznivih dejanj," je poudarila Kresalova.

Vlada s svojim ravnanjem jasno kaže, da je pripravljena iti tudi z glavo skozi zid, samo da bi dosegla svoje kratkotrajne populistične uspehe, ocenjuje Kresalova. To je pokazala na pokrajinskem referendumu. Rezultat pokrajinskega referenduma, volja ljudstva je bila zelo jasna, pravi in dodaja, da je 90 odstotkov ljudi ostalo doma.

Izrazila upanje, da pokrajinska zakonodaja ne bo sprejeta Da vlada še vedno sili s konceptom, ki ni domišljen, ki niti ni dobil jasne potrditve ljudi, je po Kresalovi "skrajno neodgovorno in nestrokovno". Zato bo svojim kolegom poslancem priporočila, da glasujejo proti takšni zakonodaji. Kresalova je ob tem izrazila upanje, da pokrajinska zakonodaja ne bo sprejeta s preglasovanjem ali morda celo na podlagi tega, da so nekateri ljudje že odšli na dopuste in se bo na ta račun iskalo pravo večino v parlamentu.

Kresalova bo, kot je še dejala, na volitvah kandidirala v Ljubljani. O tem, v katerem od ljubljanskih okrajev natančno, pa se v stranki še niso odločili.

Ne spreglejte