Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2013,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 7. 3. 2013, 12.22

8 let

Kovač: Državni udar Kučanove PS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Povsem različne usode Janše, Kanglerja in Jankovića dajejo slutiti, da Kučanova PS ob podpori Virantove DL z mehkim državnim udarom prevzema oblast v Sloveniji, meni Stanislav Kovač.

Razplet večmesečne politične krize je naslednji: predsednik vlade Janez Janša in župan Maribora Franc Kangler sta letela z javnih funkcij, Zoran Janković ostaja župan Ljubljane. Te različne usode treh ljudi so za ekonomista Stanislava Kovača v Financah klasičen primer vsesplošnega družbenega mižanja, dvojnih meril in zanikanja vladavine prava: zaradi poročil KPK-ja sta Janša in Kangler letela z javnih funkcij premierja in župana drugega največjega mesta, medtem ko Janković še ostaja na javni funkciji župana največjega mesta, Kučanova PS pa ob odločilni podpori Virantove DL prevzema oblast v državi. Za Kovača je ta razplet krize neobičajen, moral pa bi biti tudi znak za alarm, še posebej za državo, kot je Slovenija, ki ima v ustavi zapisane besede pravna, socialna in demokratična država. Zato se odpira vprašanje: se je v Sloveniji zgodil (mehki) državni udar?

Kovač podrobno analizira "okupacijo države v treh korakih". Začne pri mariborskem županu Francu Kanglerju, ki je tudi s pomočjo Radovana Žerjava, še bolj pa nemirne ulice, ki so jo mediji spremljali do minute natančno, odstopil. Sledil je Janez Janša, od katerega je po poročilu KPK-ja Gregor Virant, vodja Državljanske liste, takoj zahteval odstop, pozneje pa je bila zoper njega izglasovana konstruktivna nezaupnica.

Edino Zoran Janković "ni gotov", saj ga ni nihče izključil iz stranke, ostaja pa župan Ljubljane, čeprav ga poročilo KPK-ja bremeni ravno zaradi županovanja. Mandatarka Bratuškova, poslanci PS v državnem zboru in svetniki Liste Zorana Jankovića se nikoli niso javno distancirali od Jankovića, še piše Stanislav Kovač v Financah in dodaja, da o tem političnem škandalu molčijo številni "pravičniki" z Igorjem Lukšičem, Francetom Bučarjem in Jožetom Mencingerjem na čelu, čeprav bi zdaj utemeljeno pričakovali, da bodo Uroš Lubej, Vesna Vuk Godina, Andrej Fištravec, Boris Vezjak, Jože Vogrinc, Spomenka Hribar, Darko Štrajn, Tone Partljič, Veno Taufer in preostala armada vstajnikov začeli silovito demonstrirati pred ljubljanskim magistratom s sloganom Gotof si.

Ne spreglejte