Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 1. 2016,
9.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vid Doria

Sreda, 27. 1. 2016, 9.59

6 let, 6 mesecev

Korupcija v Sloveniji: Še slabše bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Korupcija v Sloveniji ostaja velika težava, zlasti na področju javnih naročil, opravljanja javnih funkcij in upravljanja družb v državni lasti, ugotavlja Transparency International.

Slovenija je letos sicer izboljšala oceno za dve točki, a to je še znotraj standardne napake, zato o napredku glede zaznane korupcije v Sloveniji ne moremo govoriti, je dejal Vid Doria iz nevladne organizacije Transparency International Slovenija.

Najmanj koruptivne države na svetu so: - Danska (z oceno 91), - Finska (90), - Švedska (89).

Na dnu lestvice so še vedno: - Severna Koreja in Somalija (8), - Afganistan (11), - Sudan (12).

Zaznava korupcije po državah sveta

Slovenija med Litvo in Španijo Slovenija se med 168 državami uvršča na 35. mesto med Litvo in Španijo. V primerjavi z letom 2014 je izboljšala oceno za dve točki in dosegla 60 točk, a zaradi standardne napake, ki znaša 2,92, ne moremo govoriti o napredku glede zaznane korupcije, pravijo v Transparency International Slovenije. Na lestvici je Slovenija glede na lani poskočila za štiri mesta tudi zato, ker nekatere države niso bile uvrščene na lestvico. Ravni iz leta 2012 tako še vedno nismo dosegli.

Mnogo je še področij, kjer so potrebne izboljšave. Slovenija je kot "vrečka presenečenja". Ko odpremo eno področje, ven padejo neki korupcijski "zombiji", trdi Doria. Omenjena je bila afera v visokem šolstvu, spomnil pa je tudi na nedavne ugotovitve Skupine držav za boj proti korupciji (Greco), da je Slovenija zadovoljivo izpolnila le štiri od 19 priporočil s področja pravosodja.

Kot pravijo, je slaba ocena jasen znak, naj odločevalci na državni ravni nadaljujejo, na lokalni ravni pa začnejo nujne spremembe in ukrepe, ki bodo imele preventivne učinke na zmanjšanje korupcijskih tveganj v javni in državni upravi, predvsem pri javnih naročilih in opravljanju javnih funkcij ter pri upravljanju družb v državni lasti.

Mesto Slovenije je glede na druge države v regiji pošteno, ocena pa je previsoka, zlasti glede na dogajanje v zadnjem letu, ocenjujejo v Transparency International Slovenija.

Doria v prihodnjem letu pričakuje padec Slovenije na lestvici zlasti zaradi afer v Komisiji za preprečevanje korupcije, njene neoperativnosti in posledično negativne zaznave v javnosti.

Ne spreglejte