Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2017,
19.34

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Natisni članek

gasilci Andreja Katič Boris Koprivnikar

Torek, 5. 12. 2017, 19.34

6 let, 4 mesece

Koprivnikar: Ločene akcije ministrstev povzročajo dodatne težave v javnem sektorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo | Foto STA

Foto: STA

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob robu vladnega obiska Zasavja komentiral stališče ministrstva za obrambo, ki podpira zadnje zahteve gasilskega sindikata za odpravo plačnih anomalij. "Vsakršne ločene neusklajene akcije kateregakoli ministrstva nam povzročajo samo dodatne težave tako v javnem sektorju kot v javnih financah," je dejal.

Minister Koprivnikar je še poudaril, da vedno zagovarja usklajena pogajanja in primerljivost med poklicnimi skupinami.

Sindikat poklicnega gasilstva je danes na srečanju z ministrico za obrambo Andrejo Katič in njenimi sodelavci predstavil zadnje zahteve za odpravo plačnih anomalij znotraj dejavnosti poklicnega gasilstva. Gre za zahteve poklicnih gasilcev, ki jih podpirajo stanovske organizacije in delodajalci, konec novembra pa jih je podprl tudi odbor za obrambo, so zapisali na ministrstvu in tem zahtevam tudi sami izrazili podporo. Kot so še zapisali, bo ministrica o tem seznanila vlado, ta pa bo o njih odločila.

Andreja Katič | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Sekretar sindikata David Švarc je pojasnil, da so za danes pričakovali, da se bodo pogajali. Vendar pa je vladna stran po njegovih besedah prišla na srečanje "brez vsakršnega mandata", kar jim je jasno povedala tudi ministrica Katičeva. "Očitno gre za veliko neusklajenost v vladni skupini," je dejal.

Hkrati pa jih je spraševala, ali gre za njihov zadnji predlog, in jim pojasnjevala, da sta ministrstvo za javno upravo in vlada podpis aneksa h kolektivni pogodbi očitno razumela drugače kot sindikat, je povedal Švarc. Če ministrstvo za obrambo zahteve sindikata podpira, jih to sicer veseli, toda, kot je opomnil Švarc, njim zadeve niso predstavili na ta način.

Po njegovem mnenju gre za sprenevedanje in zavlačevanje z vladne strani. Zato nameravajo že v sredo posredovati javnosti sklic stavkovnega odbora Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, ki bo v ponedeljek, na njem pa bodo obravnavali eno samo točko: napoved stavke, je še povedal Švarc. Če takrat ne bo korenitih sprememb, Švarc ne dvomi, da bo stavka tudi izglasovana.

V sindikatu po Švarčevih besedah zahtevajo dvig dveh plačnih razredov za vse gasilce in dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti v 5. in 6. tarifnem razredu, ki sta anomaliji v sedanjem plačnem sistemu.

Ne spreglejte