Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 18. 12. 2014, 13.46

8 let

Kopač Mrakova si obeta podvojitev prijav osebnega dopolnilnega dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od 1. januarja bo v uporabi še zadnji del aprila sprejetega prenovljenega zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Gre za sistem vrednotnic za plačevanje socialnih prispevkov tudi za osebno dopolnilno delo. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak upa, da se bo število priglašenih za opravljanje tega dela prihodnje leto podvojilo na 18 tisoč.

Osnovni cilj uvedbe sistema vrednotnic za osebno dopolnilno je, da se pri boju zoper delo na črno ne uporablja le kaznovalne politike, ki se je z novim zakonom zelo zaostrila, temveč tudi spodbude v obliki večje socialne varnosti, je poudarila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Samo razprava o vrednotnicah je letos povzročila veliko naraščanje števila prijav teh del Prav dela, ki od leta 2002 spadajo pod osebna dopolnilna dela, med njimi je na primer pomoč v gospodinjstvu, se namreč najpogosteje opravljajo na črno, nove globe, ki se za t. i. šušmarje gibljejo med 1.000 in 7.000 evri, ter priznanje socialnih pravic pa naj bi izvajalce teh del spodbudili, da jih prijavijo.

Samo razprava o vrednotnicah je letos povzročila veliko naraščanje števila prijav teh del. Poleti je bilo prijavljenih 9.000 izvajalcev, Kopač Mrakova pa upa, da jih bo do konca prihodnjega leta še enkrat toliko. Ob tem predvideva, da se bodo za osebno dopolnilno delo najpogosteje odločali brezposelni.

Ministrstvo za delo je v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo in finančno upravo (Furs) po njenih besedah zagotovilo, da bo novost za izvajalca in naročnika administrativno povsem preprosta.

Kako priti na seznam izvajalcev? Direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu Peter Pogačar je pojasnil, da se bo moral vsakdo, ki bo želel opravljati osebno dopolnilno delo, priglasiti na Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), in sicer prek njene spletne strani ali fizično na upravni enoti.

S tem se bo registriral in umestil na javno dostopen seznam izvajalcev.

Naročniku se medtem ne bo treba nikjer vnaprej priglašati. Ko bo želel storitev, bo na spletu ali na upravni enoti zgolj pregledal seznam registriranih izvajalcev in izbral ustrezno osebo. Na koncu bo plačal devet evrov za vrednotnico.

Od 1. januarja bo sicer mogoče vrednotnico kupiti le na upravnih enotah, prek spletnega portala E-uprava pa bo ta možnost na voljo šele v prihodnjih mesecih, saj država prehaja na nov sistem E-uprave.

Nadzor bo izvajal Furs Pogačar je ob tem opozoril, da bo moral naročnik za vsakega izvajalca vrednotnico kupiti vsak mesec. Če bo imel več različnih izvajalcev, bo moral za vsakega izmed njih kupiti svojo vrednotnico. Izvajalec, ki bo delo opravljal pri več naročnikih, bo pridobil več vrednotnic, od vsakega naročnika vsak mesec svojo. Z vsako bo pridobil en dan pokojninske dobe.

V določenih primerih, kot je izdelovanje izdelkov domače in umetnostne obrti in njihova prodaja, si bo moral vrednotnico kupiti izvajalec sam.

Za vse tiste, ki osebno dopolnilno delo že opravljajo po določbah prejšnjega zakona, bo veljalo polletno prehodno obdobje, torej lahko to delo do 30. junija opravljajo brez vrednotnice.

Sicer pa je ministrstvo že dopolnilo tudi pravilnik oz. seznam osebnega dopolnilnega dela, in sicer z inštrukcijami, lektoriranjem, prevajanjem, izvajanjem umetniških oz. drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih, pomočjo pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali in pomočjo pri kmetijskih delih.

Osebno dopolnilno delo bo lahko tudi vnaprej izvajala le fizična oseba za fizično osebo, prihodek izvajalca pa bo omejen, tako da ne bo nastala konkurenca drugim oblikam dela. Izvajalec bo lahko na letni ravni s tega naslova prejel največ 5.948,64 evra, na polletni ravni pa 2.974,32 evra. Nadzor nad osebnim dopolnilnim delom bo tudi v prihodnje izvajal Furs.

Ne spreglejte