Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 8. 2014,
11.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 9. 8. 2014, 11.10

7 let, 12 mesecev

Komu na Obali koristi slabo vreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnje nestabilne vremenske razmere, ki so prizadele tudi slovensko Obalo, ustrezajo piranskemu akvariju.

Zaradi slabih vremenskih razmer se turisti na Obali namesto na plažo odpravijo ogledovat znamenitosti v okolici, na slovenski Obali je med njimi piranski akvarij. Kot pojasnjuje akvarist Valter Žiža, imajo letos v primerjavi s preteklimi leti precej več obiska.

Letno jih običajno obišče okoli 30 tisoč ljudi, letos pa pričakujejo, da bodo leto končali s približno 36 tisoč obiskovalci, pravi Žiža.

Sicer pa piranski akvarij, ki ga upravlja Pomorski in tehniški izobraževalni center, spomladi sprejema večinoma organizirane šolske skupine iz vse Slovenije, poleti pa predvsem naključne obiskovalce iz Slovenije in tujine. Letos poleg turistov iz običajnih bližnjih držav opažajo tudi kar nekaj azijskih in ruskih gostov, precej pa je tudi stalnih obiskovalcev, ki k njim prihajajo večkrat.

Večjih novosti v akvariju trenutno nimajo, v povprečju pa po besedah Žiže razstavljajo okoli 70 vrst rib in 120 vrst nevretenčarjev, kar je za njihov sicer pred petimi leti dobro prenovljen akvarij že nekakšen maksimum. Največ zanimanja med obiskovalci je še vedno za morske pse, brez njih bi po besedah Žiže lahko akvarij kar zaprli.

Občasno v akvariju pripravijo tudi priložnostne dogodke, vse do konca septembra bo na ogled razstava fotografij delfinov iz severnega dela Jadranskega morja, predvsem iz slovenskih in okoliških voda, ki jo je pripravilo društvo Morigenos. Maja prihodnje leto znova načrtujejo izid znamke in razglednice. Aquarium Piran je bil ustanovljen leta 1964, ko je Društvo akvaristov Slovenske obale začelo obnavljati staro zgradbo Pomorske in ribiške šole ob Ribiškem trgu. Akvarij je polno zaživel leta 1967, ko ga je prevzela Srednja pomorska šola, kot nadaljevanje učnega laboratorija in delavnic ribiškega programa. V 90. letih je zob časa že pošteno načel prostore, opremo in preostale inštalacije, zato so leta 2008 začeli obnovo, leto pozneje pa je akvarij dobil zdajšnjo podobo.

Ne spreglejte