Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Četrtek,
13. 9. 2012,
14.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 9. 2012, 14.56

7 let, 12 mesecev

Komisija DZ podprla objavo davčnih dolžnikov

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komisija za nadzor javnih financ je danes podprla predlog, naj vlada pripravi spremembe zakonodaje, ki bodo omogočale javno objavo davčnih dolžnikov.

Komisija se je na seji seznanila s poročilom o izvrševanju proračuna in poročilom davčne in carinske uprave o stanju in gibanju davčnega dolga za prvo letošnje polletje. Gospodarske družbe in samostojni podjetniki so konec junija državi dolgovali več kot 800 milijonov evrov davkov, izhaja iz zadnjega poročila, a ta številka zajema le dolžnike, katerih dolg presega 4.000 evrov.

Večina izmed 14.662 dolžnikov so podjetja, največ jih je iz gradbeništva, predelovalnih dejavnosti, trgovine ter popravljavcev motornih vozil. Število dolžnikov in višina dolga sta v primerjavi s stanjem ob koncu lanskega leta nižja. Število dolžnikov se je zmanjšalo za 1041, dolg pa je nižji za 15.151.819 evrov, piše v poročilu, kar naj bi bila posledica uspešnega dela pri davčni izvršbi, ki temelji na novem informacijskem sistemu, uvedenem oktobra lani.

Pogojno izterljivi dolg, to je dolg, za katerega skoraj ni več možnosti, da bi ga država izterjala, predstavlja 308.353.066 evrov, kar je 38,1 odstotka celotnega davčnega dolga. Največji delež aktivnega dolga – možnosti, da se ta izterja, so večje – predstavlja dolg do proračuna (63,4 odstotka), sledita dolg do ZPIZ-a (23,1 odstotka) in ZZZS-a (10,8 odstotka) ter dolg do samoupravnih lokalnih skupnosti (2,7 odstotka).

Komisija je med drugim sprejela sklep, naj vlada pripravi spremembe zakonodaje, ki bodo omogočale javno objavo davčnih dolžnikov, katerih dolgovi so višji od 5.000 evrov in starejši od 90 dni. Če bi na predlog vlade državni zbor sprejel spremembo davčne zakonodaje, bi to pomenilo, da bi se davčni dolžniki znašli v javnih objavah. Kot smo na seji lahko slišali od zagovornikov takšnega ukrepa, bi javna objava lahko prispevala k vsaj delnemu poplačilu za zdaj neizterjanih davčnih dolgov.

Podatki iz poročila sicer kažejo, da sto največjih dolžnikov državi dolguje 275 milijonov evrov, kar je 34 odstotkov celotnega davčnega dolga. Večina dolga je pogojno izterljivega, kar pomeni, da je možnost poplačila minimalna. Kar 58 od sto največjih dolžnikov je sicer v stečaju.

Ne spreglejte