SiolNET. Novice Slovenija
2,63

termometer

 • Messenger
 • Messenger

"Koliko let smo pregarali. Garam od petega leta naprej, noč in dan"

2,63

termometer

Medtem, ko večina politikov še vedno uživa na dopustu, se je nad premiera Šarca zgrnil poziv upokojencev, naj pri novem proračunu upošteva, da je življenje vse dražje, pokojnine pa ostajajo nizke. 

toaletni papir Posel danes Afera toaletni papir: obliž na skelečo rano pokojninske blagajne

"Spoštovani gospod Šarec, ministrice in ministri, poslanke in poslanci: zdaj ko pripravljate oziroma sprejemate proračun za dve leti, koliko sredstev ste namenili za starejše," v pismu vladi opozarja Biserka Marolt Meden, predsednica Društva Srebrna nit.

Siti praznih obljub

Nežka Korošec je ena izmed mnogih, ki se na starost komaj pretolče čez mesec. Čeprav je garala vse življenje je odvisna od moževe kmečke pokojnine, ki ne znaša niti 300 evrov. Zdaj bo ubogi ostareli par po žepu udarila še podražitev dopolnilnega zavarovanja. 

Upokojenci Foto: Getty Images Koroščeva na kmetiji dela že celo svoje življenje. Pokojnino prejema le mož, položnice pa je vseeno treba plačati. Kot je dejala za ekipo oddaje Danes na Planetu se z možem preživljata s čebelami. 

Marolt Medenova se že dalj časa bori za pravice starejših. Sita sem obljub politikov, pove. "Same rožice sadijo. Vsaka stranka tekmuje kaj vse bodo ponudili starejšim potem pa pride kruta realnost," je dejala. 

In z njo vse višje položnice, ki jih marsikateri upokojenec komajda še zmore plačati. "Koliko let smo pregarali. Garam od petega leta naprej, noč in dan," pove Koroščeva. 

Na ministrstvu zagotavljajo, da bodo zagotovili dodatna sredstva

Marolt Medenova je zato nezadovoljna s sprejetim Aneksom 2, ki je bil sicer sprejet z namenom nagrajevanja najbolj obremenjenih zdravniških timov. ''Ni prinesel domovom starejših oziroma socialnim zavodom toliko sredstev, kot bi jih minimalno potrebovali."

Na ministrstvu sicer odgovarjajo, da bodo z Aneksom 2 zagotovili dodatna sredstva od oktobra. Upokojenci pa imajo vseeno občutek, da se največ varčuje ravno pri njih. "Lahko bi kje drugje privarčevali," je dejala Koroščeva, ki ji dodatno zdravstveno zavarovanje plačuje mož. Čeprav mora nekatera zdravila doplačati, gre od 280 evrov moževe pokojnine več kot 60 evrov samo za dodatno zdravstveno zavarovanje.

S septembrom se bo to še zvišalo. Vzajemna in Triglav premije s septembrom zvišujeta na slabih 36 evrov, Adriatic Slovenica podražitve še ne napoveduje. Podražitvi ene zavarovalnice običajno sledita ostali dve, zato v Sindikatu upokojencev sumijo, da gre za kartelno dogovarjanje. Upokojencem tako ne preostane drugega, kot da živijo.

upokojenci Novice Poleg julijske pokojnine na računih upokojencev tudi letni dodatek

Komentarji

19

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Kitty / 20.08.2019. ob 23:19 +9 - 1

  Lastna slovenska banda je prodala ali uničila večino tega, kar so ustvarili današnji upokojenci. Niti toliko niso sposobni, da bi vzdrževali. Pobasali so si v svoje žepe….. nekaj je obsojenih in prestajajo kazen na vikend tretmajih - denarja pa nikjer. Večina je še vedno na položajih!

  +9 - 1
 • TTbow / 20.08.2019. ob 22:03 +8 - 1

  Po drugi strani pa mečejo denar dobesedno v smeti pri projektih kot je npr. Drugi tir, kjer 100 ali 200 miljonov evrov ni nič. Čeprav vsi strokovnjaki opozarjajo na goro napak in da je še 10x huje kot Teš6 naši mirno nadaljuje in ignorirajo, da samo pol leta nazaj so jih raztrgali na vseh javnih debatah na televiziji/tiskanih medijih. Sedaj pa kot bi vsi pozabili na to. In takih projektov,ki niso osvetljeni, je pri nas na stotine. Ter denarja,ki bi upokojenci lahko dobili na miljone in miljone.

  +8 - 1
 • triglav... / 21.08.2019. ob 08:05 +4 0

  Še tunela ne začnejo graditi, ker se ne morejo zmeniti, kdo bo pokradel nek 100 milijonov evrov!

  +4 0
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin