Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2013,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Durs

Torek, 17. 9. 2013, 16.28

8 let

Koliko davčnih inšpektorjev imamo v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na davčni upravi je bilo 30. junija 2013 na delovnem mestu davčni inšpektor zaposlenih 341 uslužbencev.

T. i. nadzor v pisarnah oziroma iz pisarn se bo okrepil, pojasnjujejo na generalnem davčnem uradu (Durs). In kaj to pomeni? Za leto 2014 je predvideno, da se bo več nadzora izvajalo tudi s pomočjo orodij, ki izvajajo analize. Ob tem pa na Dursu dodajajo, da gre za reorganizacijo obstoječih kadrovskih virov in ne za nove zaposlitve.

Premestitve, novih zaposlitev ni Ker mora Durs kljub interventnim ukrepom na področju zaposlovanja v javnem sektorju izmed zakonsko predvidenih nalog, ki jih je dolžan izvajati z obstoječimi kadrovskimi resursi, izvajati vse naloge davčnega inšpekcijskega nadzora, je bilo leta 2013 na področje inšpekcije dodatno premeščenih 11 uslužbencev, ki so sicer pred tem opravljali naloge kontrole, pojasnjuje Tanja Naraločnik z Dursa.

V kadrovski projekciji zaposlitev na področju davčne inšpekcije pa se predvideva še premestitev desetih uslužbencev s področja kontrole po uspešno opravljenem posebnem strokovnem izpitu za davčnega inšpektorja.

S Carinske uprave RS (Curs) je bilo leta 2013 premeščenih 45 zaposlenih, in sicer na druga področja dela Dursa, gre predvsem za izvedbo kontrole in izterjave, pet uslužbencev Cursa pa bo na Durs premeščenih po uspešno opravljenem posebnem strokovnem izpitu za davčnega inšpektorja, kar je predvideno do konca leta 2013. Sicer Naraločnikova ob tem dodaja, da inšpektor, preden postane samostojen, potrebuje nekaj let za osvojitev vsega delovnega področja.

In kaj davčni inšpektorji počnejo? Davčni inšpektor opravlja preglede po vrstah davčnih obveznosti pravnih oseb ter nadzoruje igre na srečo na igralnih avtomatih zunaj igralnic, opravlja tudi preglede pri fizičnih osebah. Inšpekcijski pregled obsega preverjanje pravilnosti in pravočasnosti obračunavanja davkov, poslovanja davčnih zavezancev, preverjanje knjigovodskih evidenc in ugotavljanje neprijavljenih dohodkov.

Če ugotovi nepravilnosti, izda odločbo za plačilo, lahko pa pripravi tudi predloge za uvedbo postopka o prekrških ter ovadbe za kazniva dejanja.

Ne spreglejte