Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2019,
13.36

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

proračun upokojenci pokojnine koalicija

Četrtek, 14. 11. 2019, 13.36

4 leta, 5 mesecev

Koalicija za izredno uskladitev pokojnin ob 2,5-odstotni rasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Upokojenci | Koalicija o izrednem usklajevanju pokojnin še ni usklajena. | Foto Getty Images

Koalicija o izrednem usklajevanju pokojnin še ni usklajena.

Foto: Getty Images

Koalicijske stranke so se dogovorile o izredni uskladitve pokojnin in z dopolnilom "posvojile" predlog DeSUS. Pokojnine se bodo leta 2020 v višini enega odstotka izredno uskladile, če bo gospodarska rast letos več kot 2,5-odstotna. SAB sicer išče podporo predlogu za zvišanje pokojnin v nominalnem znesku.

Interpelacija Karl Erjavec
Novice Koalicijski partnerji kritični do zahteve DeSUS o uskladitvi pokojnin

Po jutranjem srečanju koalicije namreč ni bilo povsem jasno, v kakšnem primeru naj bi se pokojnine izredno usklajevale. DeSUS je predlagal, da se prihodnje leto uskladijo pri 2,5-odstotni gospodarski rasti, medtem ko so omenjali tudi možnost, da se to zgodi pri 2,8-odstotni rasti.

Na finančnem ministrstvu opozarjajo na vzdržnost javnih financ

"Ponavadi obveščamo javnost, ko imamo vse podpise. Ko je stvar vložena, se za nas konča," je pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović in dodal, da zato morda zjutraj niso neposredno pojasnili vseh zadev. So se pa po njegovih navedbah že na koalicijskem srečanju na načelni ravni dogovorili, da povzamejo dopolnilo DeSUS k predlogu posebnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin, ki je že vloženo.

Predlog zakona bo skupaj s proračunskimi dokumenti za prihodnji dve leti v petek obravnaval odbor DZ za finance. Po Golubovićevih besedah so se vsi strinjali s tem, da upokojenci leta 2020 in 2021 dobijo več, ali se bo to zgodilo pri 2,5- ali 2,8- ali celo triodstotni gospodarski rasti, pa so po njegovem mnenju le "tehnikalije".

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović | Foto: STA , Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović Foto: STA ,

Na ministrstvu za finance so ob tem opozorili na dolgoročno vzdržnost javnih financ. A po Golubovićevih navedbah ni res, da bi minister za finance Andrej Bertoncelj nasprotoval odločitvi koalicije oziroma da ga ta ne bi upoštevala.

"Minister za finance je po svoji funkciji dolžan opozarjati. Je varuh vseh štirih javnih blagajn in njegova naloga je, da je deloma konzervativen," je pojasnil Golubović. Minister je le opozoril, da "lahko kakršnekoli spremembe do neke mere poslabšajo javnofinančno sliko". Ni pa to tak znesek, da bi bilo zaradi tega treba spreminjati proračun, je zatrdil vodja poslancev LMŠ.

Marjan Šarec
Novice Vlada potrdila interventni zakon, pri uskladitvi pokojnin sledi koalicijski pogodbi

V SAB predlagajo uskladitev pokojnin z določenim nominalnim zneskom

Obenem pa v SAB predlagajo, da bi bila izredna uskladitev pokojnin, če se bo uresničila, določena v nominalnem znesku oziroma da bi vsi upokojenci prejeli enako. Dopolnila po zadnjih podatkih še niso vložili in ni nujno, da ga bodo, iščejo pa zanj podporo, so pojasnili.

Golubović je na vprašanje podpore predlogu SAB dejal, da morajo o tem še govoriti in da bodo razmislili o tej možnosti, če bo dopolnilo vloženo. Spomnil pa je, da predlog SAB finančno ne spreminja zadeve v primerjavi s koalicijskim dopolnilom.

K proračunskim dokumentom je sicer vloženih več dopolnil, predvsem opozicije. V tej fazi Golubović ne vidi potrebe po podpori dopolnilom opozicije, a na podlagi razprave na odboru se bo koalicija po njegovih navedbah o tem enotno odločala.

Interpelacija Karl Erjavec
Novice V DeSUS za izredno uskladitev pokojnin v letu 2020 z dopolnilom
Ne spreglejte