Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 9. 2018,
19.41

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

18

Natisni članek

Teritorialna obramba Partizan Andrej Šiško

Torek, 18. 9. 2018, 19.41

5 let, 7 mesecev

Ko se partizani in teritorialci znajdejo v istem košu kot Šiškova straža #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

18

Kako so Šiškova straža, partizani na proslavi v Dražgošah in Krkovičevi teritorialci v Kočevski Reki pristali v istem košu? Šli smo po sledi informacij Komisije za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS), kjer naj bi se razkrilo, da so obveščevalci v preteklosti preiskovali prav vse: paravojsko in častne čete.

Nad tem v zvezi borcev niso navdušeni. "To niso vojaške postrojbe, to so spominske čete. Razlika je zelo velika. In te niso nastale včeraj, na naših proslavah so prisotne že kar nekaj časa," je dejal podpredsednik ZZB NOB Marjan Križman. Podobo pravijo v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Da so spominski postroji nekaj, kar je v tujini povsem normalno, poudarjajo. 

Policija preiskovala partizane in postrojene čete

Ne zgolj zastave in partizanske pesmi, na spominskih slovesnostih borcev se pogosto pojavljajo tudi postrojene čete. V spomin na začetke slovenske vojske pa se decembra redno postrojijo tudi člani združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Oba fenomena naj bi povsem resno preiskovala policija, je včeraj povedal predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb, Matej Tonin. Kot je dejal, "vsi tovrstni postroji lahko vzbujajo nelagodne občutke, v preteklosti je policija že prejela prijavo". 

121 | Foto:

Organizatorji prireditev, na katerih so se dogajali postroji, o policijskih preverjanjih niso bili obveščeni. A tako borci kot osamosvojitelji zaradi dodatnih nadzorov ne bijejo plati zvona. "Orožje je treba vedno nadzorovati ne glede na to, kaj piše v zakonu," je dejal Križman. "Mislim, da je policija tukaj zato, da varuje pridobitve slovenske demokracije," pa je dejal Slavko Kmetič iz VSO. 

Šiškovo vardo in spominske čete je med zaslišanjem kandidata Poklukarja za notranjega ministra v isti koš že strpal poslanec SDS Zvonko Črnač. Kandidata je vprašal, ali vidi kakšno razliko med "tema dvema paravojaškima skupinama".

Ne želijo si primerjav s Šiškovimi vojaki

In včeraj so člani KNOVS v ta koš strpali še nekdanje pripadnike manevrske strukture. Ti z vardo ne želijo imeti nič skupnega. "To je popolnoma druga zgodba, kot so postroji, ki znotraj suverene demokratične države ustvarjajo paniko," je dejal Kmetič.

Da bi njihove spominske čete obravnavali kot Šiškove, pa se nikakor ne strinjajo niti borci. "Ne, to ni naša družba. Partizani so bili oblečeni v uniforme do leta 1945. Devetega maja se je vojna končala, od takrat je to lahko le muzejski eksponat," je razložil Križman.

Ne spreglejte