Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
14.37

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Socialni demokrati DeSUS SMC vlada zakoni Milojka Kolar Celarc reforma zdravstvo

Četrtek, 1. 2. 2018, 14.37

6 let, 2 meseca

Ključne zdravstvene reforme na vladi predvidoma prihodnji teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je napovedala, da bodo predvidoma v prihodnjem tednu koaliciji poslali novo različico zakona o zdravstvenem varstvu, v katerem bodo med drugim upoštevali koalicijske pripombe glede večje solidarnosti zdravstvenega doplačila. Za zakon o dolgotrajni oskrbi ministrica medtem ne verjame, da bo sprejet še v tem mandatu.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob robu posveta Zveze društev upokojencev Slovenije o zdravstveni reformi dejala, da bodo v največji mogoči meri upoštevali pripombe koalicije glede predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Ministrstvo bo spet predlagalo sedemstopenjsko lestvico zdravstvenega doplačila

Pripombe so se po njenih besedah večinoma nanašale na premalo solidarno zdravstveno doplačilo, višino bolniških nadomestil in upravljanje zdravstvene blagajne. "To lahko relativno hitro izboljšamo," je dejala ministrica, ki načrtuje, da bodo ponovno predlagali sedemstopenjsko lestvico zdravstvenega doplačila, ki bi nadomestilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

"Ni pa še končnega dogovora oziroma konsenza glede tega," je pojasnila Kolar Celarčeva. Takšna lestvica je bila sicer predvidena že v različici zakona, ki je bila v javni razpravi, zavarovanci pa bi po novem plačali od 20 do 70 evrov prispevka.

Kolar Celarčeva bo zakona koaliciji posredovala prihodnji teden

Glede vse pogostejših pobud, da bi namesto zdravstvenega prispevka preprosto dvignili prispevno stopnjo, pa je ministrica opozorila, da je vlada že v začetku mandata podpisala sporazum, s katerim se je zavezala, da ne bo dodatno obremenjevala stroškov dela. Po njenem mnenju bi bil to sicer najpreprostejši način zbiranja sredstev namesto dopolnilnega zavarovanja.

"Predvidevam, da nam bo že prihodnji teden v besedilo zakona uspelo vključiti nove spremembe, ki jih bomo potem poslali koaliciji," je dejala Kolar Celarčeva, ki si želi, da bi vlada zakona potrdila in ju poslala v državni zbor.

Ministrica noče, da bi bila zakona na vladi sprejeta s preglasovanjem

Na vprašanje, ali je mogoče, da bi vlada potrdila zakon le s podporo ministrov iz kvote SMC, pa je dejala, da doslej na vlado ni pošiljala nobenega zakona, da bi ga sprejeli s preglasovanjem. Po njenem mnenju tudi ni primerno, da bi vlada s preglasovanjem potrdila sistemski zakon.

Ob tem je dejala, da so ji v SD pojasnili, da je za stranko zakon sprejemljiv, če bo upoštevala njihove pripombe. Na vprašanje, ali potem ne računa na podporo DeSUS zakonu, pa je dejala, da so njihove pripombe dobili v ponedeljek, ločeno tudi pripombe poslanke DeSUS Julijane Bizjak Mlakar. Tudi njihove pripombe niso take, da se ne bi mogli uskladiti, je dodala.

Kolar-Celarčeva je komentirala tudi poročilo računskega sodišča glede nabav medicinske opreme in materialov v UKC v letih 2014 in 2015. Dejala je, da ministrstvo ni prejemnik poročila in da je odgovornost vodstev UKC, kako so naročali materiale. "Jaz sem naročila, naj svet zavoda to poročilo obravnava z vso resnostjo in zahteva odgovore ter ustrezne ukrepe. Če niso bili spoštovani zakoni, se ve, kdo odgovarja," je dejala. Na vprašanje, ali je sedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja Aleš Šabeder njen favorit za polni mandat na tem mestu, pa je dejala, da to odločitev prepušča svetu zavoda.

Zakon o dolgotrajni oskrbi bo počakal na novo vlado

Kolar Celarčeva se je dotaknila tudi zakona o dolgotrajni oskrbi. Povedala je, da je pripravljen nov čistopis zakona, ki je v veliki meri usklajen z vsemi deležniki, tudi z ministrstvom za delo. Zdaj po njenih besedah še pripravljajo izračune, kaj bi pomenile dodatne pravice.

"Najmanj, kar pričakujem, je, da bi o tem zakonu opravili samo predhodno ali splošno razpravo v državnem zboru, da imajo vsi zainteresirani možnost povedati svoje mnenje," je dejala in priznala, da bi bilo preveč optimistično pričakovati sprejem tega zakona v zdajšnjem mandatu.

"Prepričana pa sem, da je to dober zakon in dobra osnova za to, da lahko naslednja vlada relativno hitro spelje postopke in ga sprejme," je poudarila ministrica in dodala, da se intenzivno ukvarjajo s tremi pilotnimi projekti, saj želijo najprej preizkusiti, kaj bi takšne rešitve pomenile v praksi.

Ne spreglejte