Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
16.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 16.02

8 let

Kljub nelegitimnim volitvam SDS ponuja roko Miru Cerarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V SDS ponujajo sodelovanje vladi Mira Cerarja v upanju, da bo pripravila konkretne ukrepe za izhod iz krize, je dejala Alenka Jeraj, podpredsednica SDS, ki opozarja na zamolčano obletnico Demosa.

Podpredsednica največje opozicijske stranke je med drugim spomnila na sprejem zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) v času druge vlade Janeza Janše, pokojninske reforme, delavnopravne zakonodaje in pospešitev črpanja evropskih sredstev. Prepričana je, da je posledica tega dela "trenutna šibka gospodarska rast, kar pa se lahko hitro spremeni z napačnimi ukrepi ali neukrepanjem, kar vidimo pri vladi Mira Cerarja".

Kje je kadrovski cunami? V SDS pričakujejo in ponujajo sodelovanje vladi, ki naj pripravi konkretne ukrepe za izhod iz krize, za dvig zaposlenosti in za nova delovna mesta. "Za zdaj nismo videli še nič od tega. Vlada se ukvarja z zamenjavami na vodilnih mestih, lahko rečemo, da gledamo kadrovski cunami, čeprav je ta izraz iz medijskega poročanja čudežno izginil. Medtem se po nekaj mesecih vlada ni niti popolnila in nima zasedenega ključnega resorja, gospodarskega," je dejala Jerajeva na novinarski konferenci.

Kako sodeluješ z vlado, ki je nastala po nelegitimnih volitvah? Kakšno bi bilo sodelovanje z vlado glede na to, da so v SDS julija trdili, da so bile parlamentarne volitve nelegitimne? "Vlado zdaj imamo in dokler se kaj drugega ne spremeni, bomo pač s to vlado sodelovali tako, da bomo podpirali dobre predloge, ki jih bo predlagala in če jih bo predlagala." Jerajeva je v odgovoru na novinarsko vprašanje dodala, da je SDS, ko je vodila vlado, vedno ponudila sodelovanje tudi opoziciji. "Če želijo sodelovati z nami, pričakujemo kakšno takšno povabilo. Za zdaj ga ni bilo. Na naši strani pripravljenost je, očitno je kje drugje ni."

NSi naj sama analizira osvoboditev od SDS Novi-stari predsednici NSi Ljudmili Novak v SDS čestitajo za izvolitev in ji želijo uspešno delo. Pokazalo pa se je, da slaba tretjina kritično ocenjuje delovanje vodstva Nove Slovenije na tistih točkah, ki so jih kritizirali tudi v SDS, je dejala Jerajeva. Omenila je podporo vladnemu arhivskemu zakonu.

O "osvoboditvi" krščanskih demokratov od SDS Jerajeva pravi, da je to vprašanje za NSi. "To, da se ne nekdo ne počuti samostojnega oziroma se počuti ujetega v karkoli, ni naša težava, ampak očitno njihova. Mislim pa, da je Aleš Hojs povedal, da se ne počuti ujetega od nikogar."

Zakaj se nočejo spominjati obletnice Demosa, ko pa ni več diktature? Jerajeva je poudarila praznovanje 25. obletnice ustanovitve demokratične koalicije Demos, ki je leta 1990 zmagala na prvih svobodnih volitvah. "Do takrat smo imeli enopartijski sistem, ki je obvladoval življenje s pomočjo takratnega jugoslovanskega vojaškega, policijskega in ideološkega aparata. Demos je v izjemno težkih časih naredil vse za osamosvojitev in demokratizacijo Slovenije. Takratni ključni ljudje, France Tomšič, Janez Janša kot obrambni minister, Lojze Peterle kot prvi predsednik vlade, predvsem pa Jože Pučnik so naredili izjemno delo."

Ujetniki totalitarne misli Jerajeva pogreša zaznamovanje obletnice in arhivske posnetke "izjemnih in neponovljivih trenutkov nastajanja naše države". V SDS so prepričani, da prehod v samostojno Slovenijo ni spremenil družbe, tranzicija ni bila uspešna in tudi zato ima država težave. "Na večini področij so stvari ostale takšne, kot so bile. Utrdile so se stare sile, namesto da bi se to končalo. Nismo odpravili in nismo premagali starih vzorcev razmišljanja, nismo decentralizirali države in nismo razbili monopolov. Nismo kaznovali kršitev človekovih pravic. Ostajamo ujetniki totalitarne misli."

Ne spreglejte