SiolNET. Novice Slovenija
0,91

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ker vojak ni imel lastnega avtomobila, je pristal v disciplinskem postopku #video

0,91

termometer

Vojska se ob spopadanju s kadrovskim pomanjkanjem ukvarja še z disciplinskimi postopki. Ker celjski vojak ni imel lastnega avtomobila, je pristal v disciplinskem postopku. Po ukazu nadrejenega bi moral oditi na varovanje objekta v 90 kilometrov oddaljeno Ljubljano, ker pa nima lastnega vozila, se na ukaz ni pravočasno odzval. Vojska mu službenega vozila ni zagotovila. Je to sploh dolžna storiti ali pa je vendarle vojak tisti, ki mora poskrbeti za svoj prevoz?

Karl Erjavec Novice Erjavec: Interpelacija je neutemeljena

Vojak mora na ukaz priti na katero koli delovno mesto, na katero je razvrščen, kako bo prišel tja, pa je njegova skrb. Tako bi lahko na kratko povzeli zgodbo vojaka iz Celja, ki se je danes zagovarjal v disciplinskem postopku.

Kot je dejala njegova pravna zastopnica Tina Gubenšek, zakon o obrambi predpisuje strožje sankcije za težje kršitve vojaške discipline, med katerimi je tudi prenehanje delovnega razmerja. 

Celodnevno zasliševanje v mariborski vojašnici

Šlo naj bi za stalno prakso, ki pa je v resnici kršitev delovnega razmerja na strani delodajalca, na kar so sredi decembra lani opozorili tudi sekretarja na obrambnem ministrstvu Klemna Grošlja, je pojasnil sindikalist Gvido Novak.

"Ko smo se dogovarjali o naslednjem sestanku za 15. januarja in o točkah dnevnega reda, med katerimi bi bila tudi problematika ukazovanja uporabe zasebnih vozil, je Grošelj povedal, da za to ne bo potrebe, ker bo do takrat ta težava rešena," je še dodal Novak. 

Posmehovali so se mu, ker nima vozila

Namesto tega se je dva dneva po naslednjem sestanku vojak znašel v godlji, zaradi katere so ga danes ves dan zasliševali v mariborski vojašnici. Sedemnajstega januarja bi moral ob 6. uri zjutraj prevzeti varovanje generalštaba v Ljubljani. Nadrejeni, ki jih je zaprosil za službeno vozilo, so ga ne le zavrnili, temveč se mu celo posmehovali, ker nima avtomobila, je pojasnila njegova odvetnica.

"Iz njegovega kraja bivališča ni javnega prevoza ob tako zgodnjih urah, da bi ga lahko uporabil in prišel v Ljubljano do šestih. Lastnega prevoza za tako dolgo razdaljo pa tudi ni imel," je še dodala. 

Problematika omenjena na sestanku

Z ministrstva za obrambo so potrdili, da so problematiko državnemu sekretarju Klemnu Grošlju predstavili na sestanku, vendar se on v te postopke ne more vmešati, ker gre za zadeve, ki jih mora rešiti vojska.

Za pojasnila so se v oddaji Danes na Planet TV obrnili tudi na vojsko, kjer pa so si vzeli sedem dni časa za odgovor. Na vprašanje, ki so jim poslali pred natanko mesecem dni o vzrokih za razrešitev poveljnika sil Slovenske vojske, brigadirja Mihe Škrbinca, pa odgovora sploh niso prejeli.  

Karl Erjavec Novice Erjavec je prepričan, da se bo vse umirilo po koncu evropskih volitev

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Jaka64 / 19.05.2019. ob 12:12 +1 0

  Tako ni nikjer na svetu. Bil sem rezervist policije. Nikoli nisem zadolžil čevljev, ampak sem moral uporabljati svoje. To je slabše od prostovoljnega gasilskega društva. Ta primer pa je sploh poglavje zase. Če te lahko kam kratkoročno prestavijo, ti morajo tudi omogočiti nastanitev v bližini. Tu ne gre za neko dolgoročno spremembo. Potemtakem bi moral vojak najemati stanovanje in se seliti ob vsaki spremembi. Karel se norčuje, to nima veze z volitvami.

  +1 0
 • panda515 / 16.05.2019. ob 22:04 +2 - 1

  Izgleda da v vojarni nimajo avtomobilov kampanjol da bi vojak lako na dolžnost !Žalostno !!

  +2 - 1
 • makute37 / 21.05.2019. ob 14:16 0 0

  A za take pridaniče kot je Korl in njegovi pajdaši pa je dovolj avtomobilov ?

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin