SiolNET. Novice Slovenija
3,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo se bo zoperstavil Alojzu Kovšci?

3,21

termometer

Alojz Kovšca
Alojz Kovšca državni svet vodi od decembra 2017. Foto: STA

Ob 13. uri se začenja seja državnega sveta, na kateri bodo izvedli tudi volitve za novega predsednika. Za zdaj je uradno kandidaturo vložil le aktualni predsednik Alojz Kovšca. Kandidati imajo čas za vložitev kandidature do začetka seje.

Na polovici mandata svetniki v državnem svetu iščejo novega predsednika. Za zdaj se je na volitve, ki bodo izvedene na seji, prijavil le aktualni predsednik Alojz Kovšca.

Ob Kovšci, ki je na vrhu državnega sveta od leta 2008, se neuradno glasno omenja tudi ime Marjana Maučeca, vendar za zdaj kandidature še ni vložil. Za to ima čas do 13. ure oziroma do začetka seje. Maučec je član stranke SLS, v preteklosti pa je bil tudi sekretar Državnega sveta.

Tudi Kovšca omenjal Maučeca

Državni svet Foto: Bor Slana Maučeca je kot verjetnega protikandidata pretekli teden v intervju za Siol.net navedel tudi Kovšca.

"Kolega ima željo biti predsednik državnega sveta, ker meni, da bi to funkcijo opravljal bolj kakovostno kot jaz. Menim nasprotno in se bom potegoval za dokončanje mandata. Vsekakor bi bil precedens, če bi prvič v zgodovini državnega sveta predsednika zamenjali na polovici mandata. Razumljivo je, da imamo vsi željo po uspehu in uspešnosti. Žal je v življenju tako, da jo redkim uspe uresničiti," je o Maučecu povedal Kovšca.

Celoten intervju:

Alojz Kovšca Novice Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca: Zame je to Goebbelsova propagandna mašina

Za izvolitev potrebuje absolutno večino

Odločitev o novem predsedniku bo znana okrog 15. ure, kandidat pa za izvolitev potrebuje absolutno večino. Vseh svetnikov je trenutno 39, saj še niso izvolili nadomestnega svetnika namesto nekdanjega župana Maribora Franca Kanglerja, ki je odstopil po tem, ko je postal državni sekretar na notranjem ministrstvu. Novi predsednik za izvolitev potrebuje vsaj 20 glasov.

Mandat predsednika državnega sveta traja dve leti in pol, medtem ko je mandat svetnika dvakrat daljši in traja pet let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin