SiolNET. Novice Slovenija
1,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je ženska, ki je nasledila Dušana Semoliča?

1,48

termometer

Lidija Jerkič
Foto: Matej Leskovšek

Delegati Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so na današnjem kongresu s 86 glasovi za in petimi proti za novo predsednico zveze potrdili Lidijo Jerkič. Jerkičeva, ki je na tem mestu nasledila dolgoletnega vodjo Dušana Semoliča, je bila sicer edina kandidatka. V nagovoru je napovedala večjo usmerjenost k članom zveze in boljšo učinkovitost.

Napovedala je, da si bo prizadevala za spremembo prioritet. Med drugim si želi boj za ohranjanje delovnih mest nadomestiti z bojem za boljša delovna mesta. Strinjala pa se je, da jo skupaj s sodelavci čaka težko delo: "Če bomo želeli večjo enotnost in udarnost, nas čaka veliko naporov."

V izjavi za medije ob robu kongresa je dodala, da so med njenimi prvimi nalogami prvi stik z Gospodarsko zbornico Slovenije, kolektivna pogajanja in prizadevanja za višje plače. Intenzivno se namerava lotiti tudi področja izobraževanja, pri čemer je posebej izpostavila digitalno pismenost, in pristojnosti svetov delavcev. Posebno pozornost namerava med drugim posvetiti tudi združevanju.

Dušan Semolič je bil na čelu ZSSS 26 let. Dušan Semolič je bil na čelu ZSSS 26 let. Foto: Matej Leskovšek


Prvomajski labodji spev vladarja sindikatov 


Kdo je nova vodja ZSSS?

Lidija Jerkič, "železna dama" iz Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI), je vodenje ZSSS neuspešno naskakovala pred petimi leti. V zadnjih letih je odkrito govorila o težavah sindikalnega gibanja pri nas. Opozarjala je, da se je potrebno več pogovarjati z ljudmi. O "dragi naši Lidiji" (to pesem Lačnega Franza boste poslušali, če boste Jerkičevo klicali na prenosni telefon) celo iz vrst delodajalcev ni mogoče slišati grde besede.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin