Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2012,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 11. 10. 2012, 15.05

8 let

Kdo je mafija, ki kadruje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na izjave predsednika vlade, da je na AUKN kadrovala mafija, sta se odzvala vodja poslanske skupine SD Janko Veber in podpredsednik SD Dejan Židan. SDS meni, da gre za "panične reakcije".

Izjava predsednika vlade Janeza Janše: "Na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS je do zdaj kadrovala mafija," je dvignila veliko prahu v opozicijskih vrstah. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je ob tem povedal: "Ko predsednik vlade govori o mafijskih poslih, potem moramo opozoriti, da si je ta predsednik vlade zaželel prenesti 12 milijard evrov slovenskega premoženja na podjetje, s katerim bi sam upravljal, in sam odločal, kaj se bo dogajalo s tem premoženjem. Upravljanje tega premoženja bi potekalo mimo državnega zbora in mimo računskega sodišča, javnost pa ne bi imela nobene pravice spraševati, kaj se v tem podjetju dogaja, saj bi se skrivali za tem, da gre za poslovno skrivnost."

Mafijsko speljani posli Veber je še izrazil prepričanje, da predsednik vlade napada Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS, ker je ravno ta odkrila nepravilnosti v NKBM-ju in terjala odgovornost za to početje. Agencija naj bi tudi zahtevala, da se skupščina odloči o revizijah in s tem odpre pot organom pregona v to ustanovo, da preišče posle, ki so jih v veliki meri odobrili člani SDS. "V luči aktualnih dogodkov, ko se srečujemo z veti državnega sveta na zakon o slovenskem državnem holdingu in o zakonu o slabi banki, je treba zelo jasno zavrniti te navedbe predsednika vlade in obelodaniti, da očitno želi speljati te posle na, kot ga sam imenuje, mafijski način. Zgroženi smo nad takšnimi izjavami in menimo, da takšnih izjav predsednik vlade ne bi smel dajati," je še dodal Veber.

SDS je zavestno onemogočala reforme Glede referendumov, ki se obetajo Sloveniji, s katerimi je imela težave tudi vlada Boruta Pahorja, pa je Veber povedal: "Ne moremo enačiti aktivnosti, ki jih je izvajala stranka SDS, ko je zavestno onemogočila sprejem prepotrebnih reform, ki jih sama danes predlaga. Takrat so zavestno škodovali državi. Če bo prišlo do novih referendumov na podlagi izkazanega interesa javnosti, ne bo šlo za to, da želimo škodovati državi, ampak bo šlo za to, da želimo državo ohraniti. Tukaj gre za bistveno razliko, ki jo v prejšnjih postopkih, ko je bila SDS v opoziciji, ni bilo zaznati."

Netransparentna prodaja premoženja Nekdanji minister za kmetijstvo Dejan Židan pa je izrazil prepričanje, da pri zakonu o holdingu ne gre za nekaj, kar bi reševalo neko akutno težavo v Sloveniji , temveč naj bi šlo za zakon, ki skuša omogočiti netransparentno prodajo premoženja. Opozoril je na izrazito škodljive poteze v letih od 2004 do 2008, ki jih še danes saniramo, kot so nestabilno lastništvo Mercatorja, s krediti v slabih naložbah nasedla Intereuropa, slabo poslovanje v Luki Koper … Predlagani zakon o holdingu naj bi bil po besedah Židana samo nadaljevanje tega početja: "Zato si želijo, da bi to svojo netransparentnost peljali naprej s pomočjo spremembe zakona, saj AUKN tovrstno početje onemogoča." Pri zakonu o slabi banki pa Židana moti, da naj bi vlada izbrala dražjo rešitev, ki ni prinesla nič dobrega edini državi, ki se je lotila reševanja bank na podoben način, Irski. Tovrstna rešitev naj bi bila dražja in počasnejša možnost kot dokapitalizacija.

Skozi provizije odliv denarja v davčne oaze Poslanca SD menita, da ni nobene potrebe po tem, da bi Slovenija razprodala svoje premoženje in da bi zaprosila za mednarodno pomoč: "Slovenija ne potrebuje nobene pomoči od zunaj, če umno gospodari s svojim premoženjem. Zavedamo pa se, da je velik interes po tem, da se ohranijo možnosti in priložnost, za razprodajo premoženja. Potem pa bomo skozi provizije spet doživeli znaten odliv teh sredstev v davčne oaze." Če pa bi se zgodila menjava vlade, menijo, da so glede na moč SD v parlamentu najprimernejše predčasne volitve. Po njihovem mnenju vnovično dogovarjanje znotraj samega parlamenta ne bi prineslo vidnih zasukov.

Stanje v kmetijstvu se je izboljšalo Poslanca Socialnih demokratov sta izrazila veselje, da so se ukrepi na področju kmetijske politike, ki so jih izvajali v času vlade Boruta Pahorja, izkazali kot učinkoviti. Poročilo za leto 2011 kaže, da se je ekonomski in socialni položaj slovenskega kmetijstva zaradi teh ukrepov izboljšal.

Ne spreglejte