Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 6. 2020,
7.29

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

13

Natisni članek

Borut Pahor Anže Logar Luigi Di Maio Slovenija Italija

Sobota, 6. 6. 2020, 7.29

3 leta, 10 mesecev

Logar razkril, kdaj bi Slovenija lahko odprla mejo z Italijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

13

Anže Logar in Luigi Di Maio | Zunanji minister Anže Logar je ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia napovedal skorajšnje odprtje meje z Italijo. | Foto STA

Zunanji minister Anže Logar je ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia napovedal skorajšnje odprtje meje z Italijo.

Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar je ob današnjem obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Ljubljani napovedal skorajšnje odprtje meje z Italijo. Dodal je, da bo Slovenija vsakodnevno spremljala razvoj dogodkov v Italiji in da bo takoj, ko bodo zdravstvene razmere to omogočile, odprla meje. Kot mogoč datum za odprtje meje je Logar navedel 15. junij.

Vodja slovenske diplomacije Anže Logar je po poročanju STA presodil, da se zdravstveno stanje v Italiji glede okužb z novim koronavirusom zelo hitro izboljšuje, se pa razlikuje po posameznih pokrajinah. Po njegovih besedah so sicer v vseh italijanskih deželah dosegli velik napredek.

Logar kot mogoč datum za ponovno odprtje meje omenil 15. junij

Logar je med drugim pojasnil, da mora zeleno luč za odprtje meje z Italijo najprej dati Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Na podlagi te končno odločitev sprejme slovenska vlada. "Z optimizmom zrem v 15. junij," je večkrat ponovil slovenski zunanji minister. Poudaril je tudi, da je Italija zelo pomembna sosednja država in ključna gospodarska partnerica, politični odnosi med državama pa so na visoki ravni.

Na obisk v Ljubljano je prišel italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. | Foto: Reuters Na obisk v Ljubljano je prišel italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Foto: Reuters

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio se je Logarju zahvalil za optimizem in poudaril, da je odprtje meja ključnega pomena za turizem in gospodarstvo v obeh državah. Italijanski zunanji minister je sicer opozoril, da moramo biti v prihodnjih desetih dneh do 15. junija še vedno zelo previdni, da bi čim bolj omejili število okužb z novim koronavirusom. Potrebno je določiti tudi enotne kriterije, da se bo po Evropi zagotovilo varno potovanje, je še dodal Di Maio in ocenil, da bo 15. junij zelo pomemben dan za Italijo.

Avstrija meja
Novice Avstrijci želeli v Slovenijo, a jih niso spustili v državo #video

V pričakovanju vrnitve Narodnega doma slovenski skupnosti

Na ta dan naj bi omejitve glede potovanja v Italijo po napovedih odpravile številne države, tudi sicer pa omenjeni dan velja za vseevropski datum, ko naj bi se spet odprla večina meja. Logar in Di Maio delita tudi stališče glede svežnja ukrepov na ravni EU za zagon gospodarstva po gospodarski krizi zaradi pandemije covid-19. Glede prihodnosti Unije je Di Maio še dodal, da mora Evropa postati kraj, ki združuje, ne pa razdeljuje. Zdaj moramo postati še bolj enotni, da se bomo lahko soočili s težavami, ki so pred nami, je dodal italijanski zunanji minister.

Logar je po srečanju še dejal, da je v Di Maiu naletel na zelo razumevajočega sogovornika, tudi kar se tiče narodnih skupnostih. Ključen dogodek v meddržavnih odnosih bo vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti. "To bo pomemben mejnik, ki bo medsebojne odnose dvignil na novo raven," je ocenil Logar.

Ministra ob tem sicer nista zanesljivo potrdila, da bo Narodni dom slovenski skupnosti dejansko vrnjen ob stoti obletnici požiga 13. julija. Di Maio je sicer dejal, da si bo prizadeval za vrnitev do tega datuma. Italijanski zunanji minister je ob tem zagotovil, da je treba v okviru spreminjanja volilne zakonodaje v Italiji slovenski manjšini zagotoviti mesto v parlamentu. Kot je pojasnil, v Italiji obstajajo področja, kjer živijo Slovenci, zato morajo biti ti zastopani tudi v parlamentu, še poroča STA.

Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA ,

Obiskal tudi Pahorja

Italijanskega ministra je danes sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil na redne stike z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello, s kateri se bosta letos skupaj udeležila slovesnosti ob stoti obletnici požiga Narodnega doma. Predsednika si ob tem prizadevata za vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini in Pahor je poudaril, da je v postopku vračanja Narodnega doma vloga italijanske vlade in lokalnih oblasti ključna, da bo do 13. julija res vse nared, so sporočili iz urada predsednika.

Avstrija meja
Novice Slovenija odpira meje za državljane Avstrije #video
Ne spreglejte