SiolNET. Novice Slovenija
8,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrijci želeli v Slovenijo, a jih niso spustili v državo #video

8,22

termometer

Državljani Avstrije bi morali od danes vstopati v Slovenijo brez omejitev, a se je zapletlo. Slovenski organi naj bi namreč na meji zavračali avstrijske državljane, ti so se morali zato obrniti in se vrniti v Avstrijo.

Državljani Avstrije bi morali od danes v Slovenijo vstopati brez omejitev. Vlada je to odločitev sprejela v četrtek, ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo. Na seznamu držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopati brez omejitev, sta poleg Avstrije za zdaj le še Hrvaška in Madžarska. A na meji med Slovenijo in Avstrijo se zapleta, na kar so na novinarski konferenci opozorili tudi predstavniki medijev. 

Avstrijci v Gornji Radgoni obračajo na mostu

Kot je dejal vladni govorec Jelko Kacin, se zapleta v Gornji Radgoni. "Rečeno mi je bilo, da vozila obračajo na mostu, da jih ne spuščajo na našo stran. Potem sem šel zadevo preverit na ministrstvo za notranje zadeve, kjer smo mi žal res sporočili, da je navodilo, ki so ga prejeli, vsebovalo usmeritev, da se promet za avstrijske državljane, ki vstopajo v Slovenijo, sprošča šele ponoči, ob polnoči, iz petka na soboto," je pojasnil Kacin. 

Tudi Kacin je mislil, da se meja odpira danes

"Živel sem v prepričanju, da bi se to moralo zgoditi v noči iz četrtka na petek. In zato so tudi mnogi avstrijski državljani krenili proti Sloveniji. V nadaljevanju je govoril tudi z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom, ki mu je potrdil, da je bila takšna tudi odločitev vlade," je povedal Kacin.

Verjetno je prišlo do šuma pri komuniciranju

Domneva, da je prišlo do šuma pri komuniciranju med vrhom ministrstva in slovensko policijo. Zdaj te stvari usklajujejo in upa, da bo ta zaplet rešen in bodo lahko avstrijski državljani vstopili na našo stran.  

Kacin je danes glede odpiranja meja v Evropi potrdil, da je ciljni datum 15. junij, a je to odvisno od epidemiološke slike. Ob tem je izpostavil primer Severne Makedonije, kjer v zadnjih dneh beležijo zelo veliko število novih okužb.

Glede Italije je pojasnil, da so tam še štiri dežele, ki imajo precej veliko število okužb, a deželi Furlanija - Julijska krajina in Benečija, ki sta najbliže Sloveniji, nista problematični za sprostitev. Ker imajo Italijani v svojih potnih listih navedeno tudi regijo, iz katere prihajajo, naj bi bilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Ljubljani govora tudi o možnosti delne sprostitve za Italijo.

V zvezi z možnostjo avtobusnih prevozov slovenskih turistov na Hrvaško je Kacin povedal, da težav, kadar gre za prevoz na večdnevni dopust, ni, drugače je za enodnevne kopalne izlete. "Policiji se o tem dogovarjata in verjamem, da bo dogovor možen," je dejal.

Vlada je danes na spletni strani objavila tudi pojasnilo glede karantene za potnike iz tretjih držav. Ker je 28. in 29. maja prišlo do nejasnosti pri tolmačenju posameznih določil odloka o ukrepih za preprečitev širjenja koronavirusa, so bile ustno odrejene karantene tudi osebam, ki so v Slovenijo prišle iz tretjih držav in imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče.

Zdaj je bilo tolmačenje odloka poenoteno, zato tem osebam odločbe o odreditvi karantene ne bodo izdane, če tega ne bodo želele in bodo ministrstvu to tudi sporočile, je pojasnila vlada. Omenjene osebe lahko ustno izrečeno karanteno prekinejo, če ministrstvu za zdravje pisno sporočijo, da ne želijo izdaje odločbe o odreditvi karantene, so pojasnili. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin