Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 9. 2014,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Katoliška cerkev donacija dohodnina

Sreda, 10. 9. 2014, 16.34

8 let

Katoliški cerkvi lani za 220 tisoč evrov donacij od dohodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po podatkih davčne uprave je 30 pravnih subjektov Katoliške cerkve lani prejelo za 220 tisoč evrov donacij od dohodnine, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Donatorjev je bilo 21.620, kar pomeni, da je vsak donator povprečno daroval nekaj več kot 10 evrov. Na prvem mestu med prejemniki je Slovenska karitas, dobila je 132.700 evrov.

Več kot 12 tisoč donatorjev za Slovensko karitas Svoj odstotek dohodnine je Slovenski karitas namenilo 12.116 oseb, povprečen znesek je nekaj pod 11 evri na donatorja. Karitasu po višini zbranih sredstev sledi vseh šest slovenskih škofij, ki jim je skupaj 6.545 donatorjev namenilo dobrih 53 tisoč evrov ali povprečno osem evrov na donatorja.

Nadškofiji Ljubljana je 1.814 donatorjev namenilo 17.800 evrov, Škofija Koper je od 1.216 donatorjev dobila deset tisočakov, Škofija Celje pa od 1.051 donatorjev 8.660 evrov.

Dobrih pet tisočakov je skupno 877 zavezancev namenilo Škofiji Murska Sobota, Nadškofiji Maribor je 838 darovalcev namenilo šest tisoč evrov, toliko je od 749 donatorjev dobila tudi Škofija Novo mesto.

Večina sredstev za dobrodelne in vzgojne namene Pravne osebe Katoliške cerkve prejete darove v večini primerov namenijo za dobrodelne in vzgojne namene ter tako omogočijo, da že vpeljani socialni in humanitarni programi delujejo nemoteno, so pojasnili na SŠK.

Največji prejemnik, Karitas, zbrana sredstva nameni za pomoč ljudem v stiski. Poleg redne pomoči pri plačilu stroškov za hrano, ogrevanje in položnice sredstva iz dohodnine namenja tudi za druge programe, kot sta ljudska kuhinja ali pomoč brezposelnim.

V Katoliški cerkvi so hvaležni vsem donatorjem, ki tako podpirajo njihove dobrodelne, socialne in kulturne programe, so še zapisali na SŠK.

Ne spreglejte