SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kateri bo dal Juncker prednost - Bratuškovi ali Fajonovi?

1

termometer

 | Foto:
Jean-Claude Juncker naj bi v želji po čim več ženske družbe želel, da mu Slovenija posreduje komisarsko kandidatko. Na to karto igra Alenka Bratušek, a ji načrte lahko prekriža Tanja Fajon.

Odhajajoča slovenska premierka poudarja, da si prihodnji evropski komisar Juncker želi iz Slovenije žensko kandidatko za komisarko. To naj bi povečevalo njene možnosti, da pride do dobro plačane bruseljske službe. Dozdajšnji slovenski komisar Janez Potočnik je v dveh mandatih zaslužil dva milijona evrov.

Poziv Junckerja k imenovanju ženskih kandidatk je do zdaj naletel na gluha ušesa. Iz 23 držav, ki so do zdaj Junckerju poslale svoje predloge, so med njimi po nekaterih informacijah le tri ženske: Čehinja Vera Jourova, Bolgarka Kristalina Georgieva in Švedinja Cecilia Malmström.

Sloveniji, eni od petih držav, ki kandidatnih imen še niso poslale, naj bi bilo sporočeno, da je na komisarskem mestu zaželena ženska, je priznal Dejan Židan, ki je očitno takoj stopil v akcijo in predlagal žensko – Tanjo Fajon, ki se je na seznamu morebitnih komisarjev, ki naj bi iz Ljubljane romali v Bruselj, znašla v družbi Bratuškove, Potočnika in Karla Erjavca.

"Bratuškova ne bi imela prednosti pred drugo kandidatko" Da Juncker potrebuje predvsem ženske kandidatke, je za Planet TV včeraj potrdila tudi Fajonova. O tem, kolikšno podporo naj bi Bratuškova uživala pri Junckerju, ni hotela ugibati, je pa dodala, da če bi iz Slovenije dobil pet predlogov, med njimi štiri moške in eno žensko, bi imela ženska kandidatka prednost. Potrdila je, da tudi v Evropskem parlamentu od Junckerja pričakujejo, da bo imel v ekipi najmanj devet komisark, kolikor jih je zdaj v drugi Barrosovi komisiji, če ne celo več.

Če bi Slovenija na seznam uvrstila dve ženski, Fajonova dvomi, da bi drugo ime zavrnil, ker ne bi bila Bratuškova. Slovenska evropska poslanka iz vrst SD je tudi na seznamu komisarskih predlogov, ki naj bi ga Ljubljana poslala v Bruselj. Meni, da gre predvsem za vprašanje, kateri resor bi taka kandidatka lahko opravljala v novi komisiji.

Dokončen seznam septembra Neizpodbitno je, da mora imeti Juncker dovolj ženskih komisark, sicer mu grozi, da njegova ekipa ne bo potrjena. Na to karto igra tudi Bratuškova. Ali ji bo na račun ženskih kvot uspelo priti do mesta komisarke, pa naj bi bilo znano najpozneje v začetku septembra, ko Juncker namerava doreči končen seznam komisarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin