Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kardinal Franc Rode

Sreda, 14. 8. 2013, 11.04

8 let

Kardinal Rode obljublja, nova nadškofa bosta presenečenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Mirko Krašovec je prišel tudi k meni s ponudbo, da bi sodelovali pri pridelavi vina. Ko sem predlagal, da bi, ko bi nam bili vrnjeni gozdovi, izdelovali gajbice, se je naše sodelovanje končalo."

S temi besedami je kardinal Franc Rode, nekdanji ljubljanski nadškof, zavrnil, da bi ljubljanska nadškofija imela odgovornost pri polomu mariborske nadškofije. V pogovoru za Radio Slovenija je dejal, da so bili vsi posli mariborske nadškofije zaviti v skrivnost. "Ko sem bil do leta 2004 nadškof v Ljubljani, sem o načrtih v Mariboru vedel le to, kar se je govorilo v javnosti. Neposrednega stika z odgovornimi, ki so stvari vodili, nisem imel." So pa po njegovih besedah že v 90. letih nekateri duhovniki mariborsko škofijo opozarjali na nevarnost njihovih načrtov in kam to lahko privede. "A Maribor teh glasov ni poslušal."

Rode je dodal, da je mariborska (nad)škofija pri teh poslih kršila kanonska cerkvena pravila, saj za najemanje posojil ni zaprosila za dovoljenje v Vatikanu. Zato je cerkveni vrh moral ukrepati zoper Cerkev na Slovenskem.

Rodeta v tem smislu ni presenetilo, da je Sveti sedež zahteval odstop nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška. Ga pa je presenetilo, da je Slovenija v dveh letih dobila štiri upokojene nadškofe, kar je izjema v svetu. "Je pa seveda to posledica mariborske polomije," je priznal Rode.

Ob tem je kardinal kritičen, da je zaradi dejanj peščice, ki se jih lahko prešteje na prste dveh rok, senca padla na vso slovensko Cerkev. Če si bo želela povrniti ugled, bo morala začeti novo obdobje. Iti bo morala po poti "skromnosti in ponižnosti, ki jo vodi papež Frančišek". V tem smislu Rode poudarja, da bodo našli primerne kandidate za nova nadškofa, ki bosta presenečenje. "Ne bosta prišla iz krogov, ki se jih predvideva." Vsekakor pa ne bo lahko prevzeti izpraznjenih položajev, je dejal.

Ne spreglejte