SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako ukrepati proti pomanjkanju družinskih zdravnikov?

3

termometer

V Sloveniji primanjkuje okoli 500 družinskih zdravnikov. Zakaj se mladi zdravniki ne odločajo za specializacijo iz družinske medicine?

Družinski zdravniki so preobremenjeni. Zlasti tisti, ki poleg svojega rednega dela opravljajo še dežurstva na urgenci. To pa so praktično vsi zdravniki, ki delajo zunaj Ljubljane in Maribora, pojasnjuje družinski zdravnik Igor Muževič.

Kateri ukrepi so najnujnejši?

Organizacijo zdravstvenega varstva in še toliko bolj urgentne službe je treba zaupati strokovnjakom z ustreznimi izkušnjami, njihova priporočila pa upoštevati brez vmešavanja lokalne ali državne politike. Posamezen zdravnik mora biti odgovoren zgolj za paciente, ki jih obravnava, pojasnjuje Bojan Popovič iz sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (FIDES).

Dodatni delovni kadri so tudi po besedah Muževiča, ki sicer deluje tudi v združenju družinskih zdravnikov, zagotovo nujno potrebni. Zaradi načina dela se namreč lahko dogajajo napake, za katere je seveda odgovoren zdravnik sam, vendar sistem v tem trenutku prav gotovo ne omogoča razmer, da bi se zdravnik lahko posvetil pacientu in svoje delo opravil korektno. V urejenih razmerah bi bil pozitiven učinek na več področjih, saj bi bilo med drugim manj hospitalizacij ter več zdravih in delovno sposobnih ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin