Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 12. 2014,
9.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Rdeči križ Slovenije

Torek, 16. 12. 2014, 9.03

7 let, 12 mesecev

Kako sta se Nataša Pirc Musar in Renata Brunskole po porazu zrinili na Rdeči križ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zboru članov Rdečega križa je bila za podpredsednico imenovana nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, za novo generalno sekretarko pa nekdanja poslanka Renata Brunskole.

V ponedeljek zvečer je v prostorih Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje na Igu potekal Zbor članov Rdečega križa Slovenije, na katerem so med drugim sprejeli spremembe in dopolnitev ter čistopisa Statuta RKS.

Na Zboru članov je bila za podpredsednico RKS izvoljena nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki bo funkcijo podpredsednice opravljala ob Ireni Nečemer. Ta položaj bo zasedla po tem, ko je kandidirala tudi za generalno direktorico RTV Slovenija, a jo je v dvoboju premagal Marko Filli. Po porazu je sicer dejala, da njena pravna bitka še ni končana.

Pric Musarjeva nam je ob tem pojasnila, da je funkcija podpredsednika Rdečega križa neprofesionalna in za delo ne bo prejemala plačila. Zanjo se je odločila, ker so jo na območnem združenju Ljubljana prosili, če je pripravljena pomagati.

Soglasna podpora Brunskoletovi Za novo generalno sekretarko pa je bila imenovana nekdanja poslanka in županja Renata Brunskole. Svojo politično pot je Brunskoletova začela v Socialnih demokratih, nato je prestopila v Pozitivno stanko Zorana Jankovića, ki pa je na zadnjih volitvah doživela poraz in ni prišla v parlament. Brunskoletova se je tako poslovila od poslanskega stolčka, do včerajšnjega imenovanja pa je prejemala nadomestilo poslanske plače.

Na razpis Rdečega križa Slovenije za generalnega sekretarja je prispelo 13 prijav, med njimi pa je kandidatura Brunskoletove v javnosti dvignila kar nekaj prahu. Brunskoletovo so sicer soglasno podprli, vodenje humanitarne organizacije pa bo prevzela že danes, za prihodnja 4 leta.

Danijel Starman je bil z mesta generalnega sekretarja razrešen.

Brunskoletova prepričana, da bo delo potekalo nemoteno Nova generalna sekretarka RKS je za STA pojasnila, da bo sprejeti program dela in finančni načrt lažje komentirala, ko se bo uspela podrobneje seznaniti z vsemi podatki.

Poudarila pa je, da bo RKS še naprej aktivno deloval v smeri pomoči potrebnim in nadaljeval vse naloge, ki jih opravlja v okviru javnih pooblastil. Kot je zagotovila, bodo ohranili in nadaljevali vse primere dobrih praks, po katerih je organizacija tudi prepoznavna. Prepričana je, da bo delo potekalo nemoteno.

Z RKS povezana že od otroštva Brunskoletova je še pojasnila, da je Pirc Musarjevo za podpredsednico do volilnega zbora imenoval zbor članov, pri njenem imenovanju sama ni imela pristojnosti. Bo pa, kot je pojasnila, Pirc Musarjeva na tej funkciji v bistvu nadomestila dosedanjega podpredsednika Milana Brgleza, ki je postal predsednik DZ in član vodstva politične stranke in zato s tega mesta odstopil.

Brunskoletova, ki je tudi sama v preteklosti delovala v politiki, je z RKS povezana praktično že od otroštva. Prostovoljka in aktivistka RKS je bila že njena mama, pa tudi sama je bila pred nastopom poklicne politične funkcije podpredsednica RK Metlika. Zato novo funkcijo jemlje kot nadgradnjo svojega že dosedanjega sodelovanja v okviru organizacije.

Sicer pa v času prijave na funkcijo ni bila članica vodstvenih organov kakšne politične stranke, po imenovanju za generalno sekretarko pa bo iz stranke tudi izstopila, je še pojasnila za STA.

Sindrom vrtljivih vrat Kot je v ponedeljkovem intervjuju za revijo Reporter pojasnil Bojan Dobovšek, je problem negativne kadrovske selekcije v Sloveniji tudi sindrom vrtljivih vrat: za določene ljudi so vedno na voljo službe na določenih pozicijah.

Ne spreglejte