Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
18. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

1

Natisni članek

Osebne finance

Sreda, 18. 5. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Kako se zavarovati, da na zdravniški pregled ne boste čakali več let

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

1

Zdravniki | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zavarovalnice ponujajo rešitev za predolge čakalne vrste v slovenskem zdravstvu. Zavarovanje za hiter dostop do zdravstvenih storitev ponujajo vse tri zdravstvene zavarovalnice pri nas, nekoliko drugačno zavarovanje pa tudi Zavarovalnica Maribor.

Čakalne vrste v slovenskem zdravstvu so kljub nasprotnim prizadevanjem daljšajo. Na specialistični pregled trenutno čaka več kot 120 tisoč bolnikov oziroma osem odstotkov več kot leto pred tem. Desetina izmed njih jih čaka dlje od dopustne meje.

Glede na lansko leto so se čakalne dobe najbolj podaljšale v oralni kirurgiji. Rekordna ostaja čakalna doba za specialistični revmatološki pregled, za katerega je treba v povprečju čakati 465 dni oziroma več kot 15 mesecev.

Zaradi čakanja se bolnikom stanje pogosto slabša, trpijo brez potrebe, zdravljenje je lahko daljše, bolj zapleteno ali pa celo prepozno. Bolniki so zato pogosto obupani in uporabijo samoplačniško možnost, kjer so čakalne dobe večinoma minimalne.

Kaj ponujajo zavarovalnice?

Na začetku je treba poudariti, da neposredne primerjave med posameznimi zavarovalnicami niso mogoče, saj vsaka ponuja drugačno obliko zavarovanja in različne zavarovalne vsote. Različne so tudi storitve in bolezni, ki jih krijejo posamezne zavarovalnice. Zato mora vsak zavarovanec sam preveriti, kakšnega zavarovanja si želi.

Vedeti morate tudi, da s komercialnimi zavarovanji ne preskakujete vrst v javnem zdravstvenem sistemu, saj vas zavarovalnice napotijo k registriranim izvajalcem zdravstvenih storitev, ki izvajajo samoplačniške storitve ter imajo dovoljenje ministrstva za zdravje. Poslovno sodelovanje med izvajalci storitev in zavarovalnicami je torej povsem ločeno od javne zdravstvene mreže.

Vzajemna krije stroške prek 850 operativnih posegov

Zavarovalnica Vzajemna je pred meseci predstavila nov proizvod, s katerim lahko zavarovanci brez čakalnih dob dostopajo do zdravstvenih storitev pri najboljših specialistih doma in v tujini, zavarovalnica pa jim pokrije stroške samoplačniških storitev.

Njihovo zavarovanje Zdravstvena polica krije prek 850 operativnih posegov, ki se lahko izvedejo v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in na Hrvaškem.

Osnovno kritje zavarovanja Zdravstvena polica obsega organizacijo in plačilo stroškov specialističnih zdravstvenih storitev, organizacijo in plačilo stroškov operativnih posegov ter nadomestilo za bivanje v bolnišnici. | Foto: Ana Kovač Osnovno kritje zavarovanja Zdravstvena polica obsega organizacijo in plačilo stroškov specialističnih zdravstvenih storitev, organizacijo in plačilo stroškov operativnih posegov ter nadomestilo za bivanje v bolnišnici. Foto: Ana Kovač

"Zanimanje narašča, saj ljudje vse bolj pričakujejo kakovostne storitve v običajnem času in seveda tudi pri najboljših izvajalcih. Z veseljem lahko povemo, da imamo že primere zelo zadovoljnih zavarovancev, ki so zdravstvene storitve uveljavljali s pomočjo tega zavarovanja," so nam sporočili iz Vzajemne, ki pa števila sklenjenih zavarovanj niso želeli razkriti.

Osnovno kritje obsega organizacijo in plačilo stroškov specialističnih zdravstvenih storitev, organizacijo in plačilo stroškov operativnih posegov ter nadomestilo za bivanje v bolnišnici. Z dodatnim kritjem pa zavarovancem omogočajo pridobitev drugega mnenja, plačilo stroškov posega in potovanja v tujino ter zavarovanje za otroka.

Za zavarovanca poskrbijo v čim krajšem mogočem času v celoti. Ko zavarovanec pokliče v asistenčni center Vzajemne, mu uredijo vse potrebno, da že teden dni pozneje opravi specialistični pregled. V dobrem mesecu dni mu na primer omogočijo operacijo na Dunaju.

Premije se razlikujejo glede na starost ob sklenitvi in izbrani paket. K zavarovanju je mogoče priključiti tudi otroke.

V Adriatic Slovenici do specialista v desetih dneh

Zavarovalnica Adriatic Slovenica zavarovancem ponuja hiter dostop do specialista, diagnostičnih preiskav in nenujnih operacij z zavarovanjem Specialisti in zdravila ter zavarovanjem Specialisti Plus in zdravila. Stroške specialističnih pregledov zavarovalnica plača neposredno izvajalcu. Zavarovanje velja tako za poškodbe kot za različne bolezni. Zavarovalne pakete so izoblikovali tako glede na pretekle izkušnje in povpraševanje zavarovancev kot tudi na rezultate raziskav iz preteklih let.

V Adriatic Slovenici specialistični pregled ali diagnostično preiskavo uredijo v nekaj dneh, najdlje pa zavarovanci nanj čakajo deset dni. | Foto: Osebni arhiv V Adriatic Slovenici specialistični pregled ali diagnostično preiskavo uredijo v nekaj dneh, najdlje pa zavarovanci nanj čakajo deset dni. Foto: Osebni arhiv

Zavarovancem specialistični pregled ali diagnostično preiskavo uredijo v nekaj dneh, najdlje pa zavarovanci čakajo deset dni. "Če je pri zavarovancu potreben poseg, ga uredimo v Sloveniji. Kar nekaj zavarovancev, ki so poseg opravili na Hrvaškem, je bilo s strokovnostjo zelo zadovoljnih," pravijo v Adriatic Slovenici. Njihova zavarovanja koristi skoraj deset tisoč zavarovancev, mesečne premije pa se glede na zavarovano vsoto gibljejo od 5,5 evra navzgor.

Triglav lani število zavarovancev povečal za polovico

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, od leta 2013 ponuja proizvod Celovite zdravstvene obravnave (CZO), ki predstavlja paket dveh zdravstvenih zavarovanj: zavarovanje specialistično-ambulantnega zdravljenja, s katerim lahko zavarovanec hitreje pride do specialističnega pregleda, in zavarovanje operacij.

Sprva je bil na voljo samo kot enoten paket, zdaj pa je mogoče zavarovanji skleniti vsako posebej. Na Triglavu zavarovancem zagotavljajo, da do specialista pridejo v manj kot treh tednih, dejansko pa od prvega klica zavarovanca do pregleda mine med sedem in deset dni.

V Triglavu, Zdravstveni zavarovalnici, svojih zavarovancev ne omejujejo samo s svojimi pogodbenimi partnerji, temveč si lahko ti za svoje potrebe in želje izberejo kateregakoli specialista.  | Foto: Žiga Ponikvar V Triglavu, Zdravstveni zavarovalnici, svojih zavarovancev ne omejujejo samo s svojimi pogodbenimi partnerji, temveč si lahko ti za svoje potrebe in želje izberejo kateregakoli specialista. Foto: Žiga Ponikvar

Triglavovi zavarovanci lahko zdravstvene storitve koristijo v Sloveniji in v drugih evropskih državah. Svojih zavarovancev ne omejujejo samo s svojimi pogodbenimi partnerji, temveč si lahko ti za svoje potrebe in želje izberejo kateregakoli specialista.

Cena je odvisna od starosti zavarovanca in izbranega proizvoda. Mesečna premija za zavarovanje specialističnega ambulantnega zdravljenja za 37-letno osebo na primer znaša dobrih 11 evrov.

"Trenutno imamo sklenjenih nekaj tisoč tovrstnih zavarovanj, pri čemer se je lani število zavarovancev v primerjavi z letom 2014 povečalo za polovico. Pomembno vlogo pri tem igrajo izjemno dobre izkušnje zavarovancev," pojasnjujejo na Triglavu.

Zavarovalnica Maribor ponuja zdravljenje pri najboljših zdravnikih sveta

V Zavarovalnici Maribor pa zavarovancem do 64. leta starosti ponujajo zdravstveno zavarovanje Best Doctors, ki krije zdravljenje in pridobitev drugega zdravniškega menja v eni izmed 30 držav sveta.

Gre za mednarodni proizvod sistema družbe Best Doctors, ki je vodilni svetovni ponudnik medicinskega znanja. V sistem je vključenih 50 tisoč najboljših zdravnikov specialistov z vsega sveta. Zavarovanje v najbolj nujnih primerih omogoča najboljšo in takojšnjo zdravstveno oskrbo vrhunskih strokovnjakov.

Zdravstveno zavarovanje Best Doctors, ki ga ponuja Zavarovalnica Maribor, vključuje pridobitev drugega mnenja v primeru bolezni ali nezgode in zdravljenja v primeru kritih bolezni pri najboljših zdravnikih sveta v vrednosti do enega milijona evrov. | Foto: Osebni arhiv Zdravstveno zavarovanje Best Doctors, ki ga ponuja Zavarovalnica Maribor, vključuje pridobitev drugega mnenja v primeru bolezni ali nezgode in zdravljenja v primeru kritih bolezni pri najboljših zdravnikih sveta v vrednosti do enega milijona evrov. Foto: Osebni arhiv

Zavarovanje vključuje pridobitev drugega mnenja v primeru bolezni ali nezgode in zdravljenja v primeru kritih bolezni pri najboljših zdravnikih sveta v vrednosti do enega milijona evrov letno oziroma dva milijona evrov v življenju zavarovane osebe.

Poleg tega zavarovanje krije še sto evrov dnevnega nadomestila v primeru hospitalizacije v tujini in 50 tisoč evrov za stroške zdravil po končanem zdravljenju.

Zavarovanci na drugo zdravniško mnenje v povprečju čakajo do 21 dni, do pričetka zdravljenja pa v povprečju mine od 30 do 45 dni. Cena mesečne premije odrasle osebe znaša dobrih 19 evrov.

Ne spreglejte