Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
19. 3. 2019,
18.31

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

9

Natisni članek

Kitajska gospodarstvo Xiaobo Wu

Torek, 19. 3. 2019, 18.31

5 let, 1 mesec

Kako se je Kitajski uspelo zavihteti med največja gospodarstva?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

9

Wu Xiaobo | Kitajsko gospodarstvo je drugo največje na svetu. | Foto ZIT, GZS

Kitajsko gospodarstvo je drugo največje na svetu.

Foto: ZIT, GZS

Kitajsko gospodarstvo je v zadnjih letih znano kot drugo največje na svetu in zaostaja le za ZDA. A pred 40 leti Kitajske ni bilo niti med najboljšimi desetimi državami po bruto domačem proizvodu. Kje se skrivajo razlogi za preboj v zadnjih desetletjih?

"Pomembno spoznanje kitajskih podjetij je bilo, da se morajo širiti iz države in delovati globalno, tudi če na drugih trgih niso tako samozavestni kot doma," je na povabilo Združenja za informatiko in telekomunikacije pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), razlagal Wu Xiaobo, direktor Nacionalnega inštituta za inovacijski menedžment na univerzi Zhejiang in nekdanji dekan šole za menedžment na tej univerzi.

Če Kitajske leta 1980 še ni bilo med desetimi največjimi gospodarstvi, pa naj bi do leta 2025 na področju umetne inteligence prehitela tudi ZDA.

Glavni uspeh Wu pripisuje velikim investicijam v raziskave in razvoj. Kitajska podjetja, ki so v zadnjih letih dosegla preboj, so za raziskave in razvoj namenila kar deset odstotkov prihodkov.

Huawei prvih nekaj let brez preboja

Kitajski tehnološki velikan Huawei je tarča očitkov ZDA, da uživa preveč gospodarskih privilegijev zaradi tesnega odnosa s kitajsko vlado. Podobne pomisleke ima tudi EU. | Foto: Reuters Kitajski tehnološki velikan Huawei je tarča očitkov ZDA, da uživa preveč gospodarskih privilegijev zaradi tesnega odnosa s kitajsko vlado. Podobne pomisleke ima tudi EU. Foto: Reuters Wu se je osredotočil na uspeh tehnološkega podjetja Huawei, ki so ga ustanovili leta 1987, v zadnjem času pa se ga omenja predvsem v povezavi s tehnologijo 5G. Ta bi lahko vsebovala stranska vrata, ki bi kitajskim oblastem in podjetjem omogočila nepooblaščen dostop do zasebnih ter osebnih podatkov in komunikacij.

Huawei je bil po besedah Wuja prvih osem let svojega obstoja majhno podjetje, ki mu prihodki niso bistveno rasli. Po obisku ZDA, kamor so se odpravili po novo znanje, so začeli rasti in zdaj so eno od največjih tehnoloških podjetij na svetu.

Huawei, 5G, MWC 19
Novice Huawei toži vlado ZDA: pravijo, da je izgon njihovih izdelkov v nasprotju z ameriško ustavo

Wu je to ponazoril na primeru razvoja različnih mobilnih tehnologij in vloge Huaweia.

"Pri tehnologiji 2G so bili pri Huaweiu sledilci, pri 3G so bili že med večjimi akterji, pri 4G so bili med vodilnimi, pri 5G pa so inovatorji," je pojasnil. Huawei je tako lani vložil kar 15 odstotkov prihodkov v razvoj in raziskave.

Kitajsko gospodarstvo je po mnenju Wuja preboj doseglo ravno s širjenjem v svet, kjer so spoznali nova znanja in tehnologije.

Vladimir Putin
Novice Ali bo velikemu kitajskemu požarnemu zidu sledil še ruski?

Tudi Kitajska, podobno kot ves svet, s počasnejšo rastjo

tovorna ladja, Kitajska | Foto: Reuters Foto: Reuters Kljub vsemu tudi na Kitajskem v zadnjem času ni vse rožnato. Rast industrijske proizvodnje se je v prvih dveh mesecih letos upočasnila na najnižjo raven v zadnjih letih. Običajno stabilna stopnja brezposelnosti se je februarja zvišala.

Industrijska proizvodnja na Kitajskem se je v prvih dveh mesecih letos na letni ravni povečala za 5,3 odstotka, kar je najpočasneje v več letih in pod napovedmi analitikov. Decembra je rast znašala 5,7 odstotka.

"Zavedati se moramo, da iz zunanjega okolja izhaja veliko negotovosti in nestabilnosti," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega statističnega urada Mao Shengyong in dodal, da je gospodarstvo deležno pritiskov. STA

Wu prihaja iz enajstmilijonskega mesta Hangzhou, ki velja za Silicijevo dolino Kitajske. Tam deluje tudi največ slovenskih podjetij. Na raziskovalnem področju tehnoloških inovacij in podjetništva je Wu objavil že več kot sto akademskih prispevkov in sedem knjig, organizacija Thinkers 50 pa ga je uvrstila med najvplivnejše poslovne mislece.

Ne spreglejte