Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
10.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravstvo korupcija

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 10.31

6 let, 6 mesecev

Kako korupciji zobe kažejo Hrvati in kje se je ustavilo pri nas

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko so Hrvati v treh letih skorajda počistili s podkupljivimi farmacevti in zdravniki v aferi Hipokrat, se v podobni, le precej manj obsežni preiskavi v Sloveniji ovadbe nabirajo pri tožilcu.

Zatožna klop v hrvaški aferi Farmal – kriminalisti Uskoka več kot 300 zdravnikom in lekarnarjem, farmacevtski družbi Farmal iz Ludbrega ter 23 trgovskim potnikom očitajo podkupovanje oziroma sprejemanje podkupnin – je vse bolj prazna.

Dve leti po odmevnih policijskih preiskavah je podkupovanje priznalo še podjetje Farmal in se s tožilstvom po poročanju Jutarnjega lista pogodilo za 2,5 milijona hrvaških kun kazni (okrog 330 tisoč evrov). Hrvaški mediji so poročali, da od skupno 364 obtoženih oseb na zatožni klopi ostaja le še 41 obtoženih – med njimi je tudi direktor Farmala Dražen Dedi.

Večina obtoženih je v zameno za milejše kazni krivdo priznala. Hrvaški mediji so v preteklosti poročali, da so se zdravniki v zameno za priznanje krivde pogodili za denarno kazen in družbenokoristno delo, obenem pa so lahko obdržali zdravniško licenco.

Hrvaški proračun je s plačilom kazni skupno prejel devet milijonov hrvaških kun (okrog 1,2 milijona evrov).

Sklad za podkupnine Več kot 800 strani dolga obtožnica je vpletenim očitala, da so organizirano med letoma 2009 in 2012 podkupovali zdravnike po vsej državi, da bi ti svojim pacientom predpisovali njihova zdravila. Zdravniki niso prejemali le denarja, šlo je za darila v obliki trgovinskih bonov, pohištva, letalskih vozovnic, gospodinjskih aparatov, televizorjev.

Večina zdravnikov se je zagovarjala, da niso vedeli, da počnejo nekaj nezakonitega, saj naj bi jim tudi zavarovalnica nalagala, naj predpisujejo čim cenejša zdravila. Farmal naj bi imel celo sklad za podkupnine, v katerem naj bi bilo okoli milijon in 850 tisoč evrov, smo poročali na Planet Siol.net.

Slovenija: zastoj na tožilčevi mizi Slovenski policisti so približno leto dni za hrvaškimi prav tako izvedli preiskave v zadevi suma podkupovanja v zdravstvu, le da v manjšem obsegu. Decembra 2013 so kriminalisti obiskali 58 ustanov – bolnišnic, lekarn, dobaviteljskih podjetij. Priprli so 11 ljudi – vodje oddelkov, dva kirurga, dve vodji lekarn in predstavnike dobaviteljev zdravstvene opreme.

Kje je proces danes? Na policiji so nam pojasnili, da so 12. septembra lani na tožilstvo poslali ovadbo zoper 15 fizičnih oseb – petim ovadenim očitajo nedovoljeno dajanje daril, še desetim pa nedovoljeno sprejemanje daril. Kot je poročalo Delo, so dajanja denarja osumljeni dobavitelji Ana Jurkovič, Urška Jurkovič, Jana Šturm, Darko Žafran in Marin Tadić, prejemanja pa zdravniki Miodrag Vlaović, Gregor Kavčič, Robert Cirman, Zoran Milošević, Jožef Matela, Vane Antolič ter farmacevtki Nataša Faganeli in Monika Sonc.

Policija je morala na zahtevo tožilstva ovadbo dopolniti, kar so storili avgusta letos (zakaj, ne pojasnjujejo). Trenutno pa preiskujejo še tri ljudi, medtem ko so v dveh primerih ugotovili, da ni podlage za kazensko ovadbo. Osumljeni naj bi skupno v zdravstvenem sistemu povzročili za deset milijonov evrov škode, so nam pojasnili na policiji. Tožilska odločitev tako vse do danes ni bila sprejeta - zakaj, na specializiranem tožilstvu ne pojasnijo. "O zadevi, glede katere povprašujete, vas obveščamo, da je v fazi predkazenskega postopka, zaradi česar vam več informacij ne moremo posredovati," so redkobesedni. Z zadevo se sicer ukvarja okrajni državni tožilec Iztok Krumpak.

Ovadeni zanikajo Podkupnine naj bi se, kot je ob preiskavah decembra 2013 povedal šef NPU Darko Majhenič, gibale od 10 tisoč do dobrih 100 tisoč evrov, dobavitelji pa naj bi jih nakazovali na za to namenjene račune v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. V cenah zdravstvenih pripomočkov naj bi že bili všteti odstotki, namenjeni za podkupnine. Med preiskavo naj bi policisti našli tudi gotovino in zlate palice.

Nekdanja direktorica Emporia Medical Urška Jurkovič, ki naj bi s samoprijavo tudi sprožila preiskave, je po preiskavah za oddajo Svet na Kanalu A dejala, da v slovenskem zdravstvu "ni niti enega podjetja, ki je popolnoma čisto", in da v Sloveniji ni mogoče "izpeljati večjega posla brez provizije ali stimulacije, saj imajo zdravniki vedno visoke zahteve".

Vsi vpleteni dajanje ali sprejemanje daril vseskozi zanikajo. "Nisem dajal ali obljubljal nobenih nedovoljenih daril ali podkupnin, tega od mene tudi nihče ni zahteval. Menim, da je opisan način poslovanja nedopusten in nezakonit, zato je pravilno, da se tako poslovanje preganja. Če bi kaj takega opazil, bi obvestil pristojne institucije," nam je na vprašanje o domnevnem dajanju podkupnin sporočil eden od ovadenih farmacevtov Darko Žafran.

V bolnišnicah, kjer so zaposleni ovadeni zdravniki, naj bi zdravnike držali stran od postopkov javnega naročanja. Ali lahko zdravniki ostanejo brez licence ? Šef zdravniške zbornice Andrej Možina je lani za Zurnal24.com dejal: “Pri nas se licence načeloma odvzema zaradi storitve strokovne napake. Je pa res, da lahko sodišče med kaznimi za zdravnika priporoči tudi odvzem licence.” Dodal je, da je potrebno počakati na sodni epilog.

Ne spreglejte