Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2015,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

NLB Sberbank

Sreda, 21. 1. 2015, 12.13

8 let

Kako bodo banke v Sloveniji pomagale posojilojemalcem, ki so posojila najeli v švicarskih frankih? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Pričakujemo, da bodo banke z vsakim posojilojemalcem, ki je najemal posojila v švicarskih frankih in je v stiski, iskale rešitev, ki bi bila za obe strani najboljša, pravijo v Banki Slovenije.

V javnosti še vedno odmeva odprava fiksnega razmerja pri 1,2 švicarskega franka za en evro, ki je imela močan vpliv na valutne trge. Zaradi tega se vrstijo tudi pozivi vladi, naj okoli deset tisoč posojilojemalcem, ki so posojila v večini primerov najeli za reševanje stanovanjskega vprašanja, nekako olajša težavo oziroma jim pomaga.

Banka Hypo ponuja brezplačno konverzijo posojil In katere možnosti ponujajo banke v Sloveniji? V banki Hypo so posojilojemalcem omogočili brezplačno konverzijo posojil v domačo valuto. Komitenti morajo izpolniti vlogo, postopek odobritve – na podlagi odobrene vloge bodo namreč pripravili aneks k veljavni posojilni pogodbi – pa traja približno teden dni. Do konca februarja bo to brezplačno, v primeru hipotekarnega posojila pa mora stranka plačati notarske storitve.

V banki Unicredit svojim strankam, ki bodo spremenile valuto posojila, ne bodo zaračunali nobenih stroškov. Obljubljajo, da bodo storitve odobritve posojila, ocene rizika in preverjanja posojilne sposobnosti brezplačne.

"Svojim strankam smo že v preteklosti omogočali spremembo valute na posojilu, prav tako jim bomo to omogočali tudi v prihodnje," pravijo v Raiffeisen Banki.

NLB: Reprogram posojila, moratorij ali novo posojilo V naši največji banki Novi Ljubljanski banki (NLB) poudarjajo, da so odobrili zelo malo posojil v švicarskih frankih, saj so bila v ponudbi kratko obdobje, in sicer med letoma 2006 in 2008. Trenutno jih je za okoli en odstotek portfelja posojil.

Zagotavljajo, da so svoje komitente ves čas intenzivno seznanjali z nevarnostmi valutnih tveganj in opozarjali nanje. Eno od osnovnih pravil zadolževanja, pravijo v NLB, je, da "se zadolžuj v valuti, v kateri prejemaš prihodke". V primeru nezmožnosti odplačevanja posojila v NLB ponujajo tri rešitve.

Prva je reprogam obstoječega posojila s podaljšanjem odplačilne dobe, ko se enak znesek glavnice porazdeli na daljšo odplačilno dobo.

Druga rešitev ponuja moratorij na odplačevanje, ko se v času moratorija praviloma plačuje samo obresti, a se anuiteta na koncu pri neodplačani glavnici zviša, saj odplačilna doba ostaja enaka.

Tretja možnost je najetje novega posojila za pokritje neugodnega v švicarskih frankih.

V Sberbanki do rešitve individualno s posamezno stranko Skladno z našo usmeritvijo in načinom dela ter skrbnostjo do strank bomo z vsako stranko skušali najti individualno rešitev v okviru razpoložljivih možnosti, so se odzvali tudi v banki Sberbank, kjer, kot je zapisal tiskovni predstavnik Mile Crnović, skrbno spremljajo dogajanje na valutnih trgih in s tem povezan položaj pri posojilojemalcih, ki so najeli posojila v tuji valuti.

Banka Slovenije na pasti posojil v švicarskih frankih banke opozarja že od leta 2005 Banka Slovenije (BS) sicer na tveganja zadolževanja z vezavo na švicarski frank opozarja že od leta 2005, v letih 2006 in 2007 je guverner Banke Slovenija o tveganjih pisno opozoril uprave bank, leta 2008 pa je BS v sodelovanju z Združenjem bank Slovenije izdala zgibanko Informacija o tveganjih najemanja kreditov v tuji valuti, ki je bila na voljo tudi bančnim komitentom.

"Zaradi dogajanj na trgih, vrste omenjenih opozoril in informacij o tveganju zadolževanja v tujih valutah se je zadolževanje v švicarskih frankih močno upočasnilo, rast tovrstnih posojil pa je bila leta 2009 negativna," pravi Bojana Leskovar iz službe za odnose z javnostmi v BS.

Kako pa bi situacijo reševali politiki?

Ne spreglejte