Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Patria sodba

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 17.20

8 let

Kaj pravnomočna obsodba Janše pomeni za politični parket?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odločitev ljubljanskega višjega sodišča, da potrdi prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, močno odmeva tudi v političnih krogih. Kakšen vpliv ima lahko pravnomočna obsodba na razmerja v politiki?

SDS je kot odziv na odločitev v sodbi ljubljanskega višjega sodišča v zadevi Patria, na podlagi katere je predsednik SDS Janez Janša pravnomočno obsojen na dve leti zapora, na svoji spletni strani objavila sporočilo v angleškem jeziku, ki govori o "politično motiviranem procesu".

SDS: Brez enega samega dokaza Stranka tujim bralcem zatrjuje, da je bil njen predsednik in nekdanji predsednik vlade "po pristranskem procesu obsojen na dve leti zapora brez enega samega dokaza" in da gre za enega iz dolge vrste politično motiviranih procesov zoper člane SDS in podpornike te stranke, ki so se začeli leta 2003.

SDS meni, da je primer Patria zgolj vrh ledene gore, ki predstavlja grozljivo stanje slovenskega pravosodnega sistema.

Med drugim trdijo tudi, da je tožilstvo preprosto ignoriralo dve jasni sodbi vrhovnega sodišča, ki "izrecno pravita", da na podlagi nedoločenega časa, kraja in metode domnevnega kaznivega dejanja obsodba v Sloveniji ni mogoča, saj se obtoženi v tem primeru ne more braniti. Janševa pravica do poštenega sojenja je bila zato kršena, še ocenjujejo v SDS.

Pred sejo izvršilnega odbora so se odzvali tudi nekateri člani SDS. Ljubljanska svetnica Mojca Škrinjar je odločitev višjega sodišča označila za sramoto, poslanec Andrej Čuš pa je povedal, da ljudje že vedo, za kaj gre, in da SDS raste iz dneva v dan. "Janez Janša je heroj," je dodal poslanec Marijan Pojbič. Černač: Sodba v zadevi Patria bo padla Po seji pa je podpredsednik SDS Zvonko Černač dejal, sodbe nista narekovala niti pravo niti pravičnost, zato bo padla, če ne na domačih, pa na tujih sodiščih. Obtoženi se ni mogel braniti, saj ni bilo dokazov, scenarij za to odločitev pa je bil po besedah Černača že dolgo časa znan in tudi predvidljiv.

Danes razglašena sodba pa je po njegovih besedah krivična in ne temelji na dokazih, ampak na indicih. Zato verjame, da bo v relativno kratkem času odpravljena. "Ne bo pa na ta način izbrisana sramota, ki jo je del pravosodja povzročil z njenim izrekom," je poudaril.

Kot je poudaril Černač, je članstvo zgroženo, a enotno v podpori predsedniku. Prav tako so bili na seji po njegovih besedah enotni v podpori predsedniku SDS Janezu Janši člani izvršilnega odbora stranke.

"Mi samo nemo spremljamo in poslušamo odločitev sodišča" Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič je navedel, da so v stranki SD prepričani, da je neodvisno sodstvo pogoj za zdravo demokracijo. "Dobro je, da sodišča delajo na vseh stopnjah, da lahko obtoženi uporabijo vsa pravna sredstva in da sodišča odločajo," je zapisal.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je o morebitnih političnih posledicah ob omenjeni sodbi dejal le, da se bo morala s tem ukvarjati SDS. "Mi pa samo nemo spremljamo in poslušamo odločitev sodišča," je dejal.

Nov politični zemljevid Čeprav same sodbe ni želel komentirati pa predsednik SLS Franc Bogovič meni, da številni dogodki v zadnjih dneh očitno na novo rišejo politični zemljevid v državi. Tudi naslednje volitve bodo zagotovo pod vplivom dogajanja tako na politični levici kot na desnici, je dodal. Braniselj se boji podpore, ki bi jo SDS dobila na volitvah Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je medtem prepričan, da odločitev višjega sodišča ne bo imela nobenega vpliva na politično dogajanje v Sloveniji. Želi si, da bo ta odločitev sodišča zaradi kredibilnosti slovenskega pravosodja zdržala tudi presojo izrednih pravnih sredstev.

Braniselj še meni, da se SDS svojemu predsedniku ne bo odrekla. Ob tem se boji, da lahko SDS ponovno v isti sestavi nastopi na volitvah in dobi podobno podporo, kot jo ima zdaj.

Iz Državljanske liste pa so sporočili, da sodba potrjuje kakovostno delo preiskovalnih organov in tožilstva. "Gre zagotovo za pomemben mejnik v boju s korupcijo in gospodarskim kriminalom, ki sta predolgo razžirala našo družbo in omajevala naše zaupanje v pravno državo," so med drugim navedli. Jurša: SDS bo morala izbrati drugega vodjo Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je ocenil, da bo morala SDS zdaj za vodjo "v naslednjem obdobju" izbrati nekoga drugega. Hkrati je prepričan, da Janša s sodbo višjega sodišča ne bo zadovoljen in bo pravico iskal še na preostalih pravnih instancah.

Kako se bo vse skupaj izteklo, je težko napovedati, je pa jasno, kot pravi Jurša, da je to tako za stranko kot za Janšo "prej minus kot pa plus".

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da Janša po sodbi ne bo mogel politično delovati. "Sodba bo gotovo imela vpliv na politična razmerja znotraj slovenske politike in tudi znotraj desnice," je povedal.

Ne spreglejte