Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
17.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

referendum družina

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 17.35

6 let, 6 mesecev

Kaj morate vedeti o nedeljskem družinskem referendumu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kako se družinski zakon spreminja, kaj novela prinaša in koliko glasov je potrebnih, da bo referendum uspel?

V nedeljo bomo slovenski državljani šli na referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR).

Državni zbor je marca letos na predlog Združene levice z glasovi strank ZL, SD, ZaAB, SMC in nekaj glasovi DeSUS sprejel novelo ZZZDR (ključne spremembe predstavljamo spodaj). A ker je bila o tej noveli vložena zahteva za razpis referenduma, trenutno še velja stara različica zakona.

1. Je referendum protiustaven? Zagovorniki sprememb trdijo, da se na referendumu odloča o človekovih pravicah in ga zato ustavno sodišče ne bi smelo dovoliti.

Ustavni pravnik Jurij Toplak pa je za Večer pojasnil, da je referendum dopusten, ker ločimo dve skupini pravic – ene so z ustavo varovane, druge niso. "Vzemimo na primer pripadnike albanske ali kitajske narodnosti, ki jih v Sloveniji ne manjka. Oni ne uživajo mnogih pravic, ki jih imajo pripadniki madžarske in italijanske manjšine. /…/ Ljudstvo bi lahko prek poslancev in z referendumi podeljevalo in odrekalo pravice in ugodnosti Albancem in Kitajcem, medtem ko bi lahko tako svobodno odločali pri Italijanih in Madžarih le o tistih pravicah, ki z ustavo niso varovane in s tem spadajo v drugo od prej omenjenih skupin. Tudi 'gay marriage' in 'gay adoption' v Sloveniji nista ustavni pravici," je poudaril Toplak.

2. Koliko glasov je potrebnih, da bo sprememba zakona zavrnjena? Novela bo na referendumu zavrnjena, če bo proti glasovala večina udeležencev referenduma in če bo hkrati proti glasovalo več kot 20 odstotkov vseh volivcev, to pomeni nekaj več kot 343 tisoč slovenskih državljanov.

Če novela ne bo zavrnjena, bo začela veljati šest mesecev po objavi v uradnem listu.

3. Kako se glasi referendumsko vprašanje? Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

4. Katere so ključne spremembe ZZZDR?

5. Kakšne bodo posledice sprememb zakona? Argumente zagovornikov sprememb bi lahko povzeli z izjavo Petra Vilfana: "Ta zakon nikomur ničesar ne jemlje, ničesar ne ukinja, nikogar ne privilegira. Gre preprosto za to, da se izenačijo pravice manjšine s pravicami večine. Tradicionalna družina s sprejetjem tega zakona ni ogrožena," je na soočenju na TV Slovenija minuli četrtek dejal poslanec DeSUS.

Nasprotniki spreminjanja in pobudniki referenduma pa trdijo, da novela daje prednost potrebam odraslih in zapostavlja pravice otrok. Opozarjajo, da bo zakon imel številne posledice:

- posvojitve v homoseksualne pare - Ker homoseksualni pari po naravni poti ne morejo imeti otrok, naj bi prihajalo do umetnih oploditev za lezbične pare in trgovine z materinstvom (oboje je za zdaj v Sloveniji prepovedano). - Spremembe šolskih programov. Navajajo učno gradivo Ljubezen je ljubezen, ki je že v uporabi in otroke navaja na to, da se že v zgodnjem otroštvu sprašujejo o svoji spolni identiteti. - Ukinitev poimenovanja mati in oče ter uvedba oznak starš ena in starš dva. Kot primer navajajo obrazec eAstistenta, ki je to prakso že prevzel.

Trdijo, da bi vsakršno diskriminacijo istospolnih lahko odpravili s spremembo zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti in ustreznih področnih zakonov.

Ne spreglejte