Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 5. 2021,
10.57

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Torek, 11. 5. 2021, 10.57

2 leti, 11 mesecev

V tem zdravstvenem domu vsakega pacienta pred cepljenjem pokličejo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

"V našem zdravstvenem domu dela vsak dan vsaj 20 oseb na telefonskih linijah, saj vsakega, ki ga povabimo na cepljenje, osebno pokličemo in pojasnimo potek cepljenja, odgovorimo na vsa vprašanja," je pojasnila direktorica ZD Domžale. 

Direktorica ZD Domžale Renata Rajapakse je pojasnila, da območje, ki ga pokriva omenjeni zdravstveni dom, obsega pet občin oziroma 60 tisoč prebivalcev. Kot je dodala, so si zadali cilj, da bi cepili vsaj 40 tisoč prebivalcev, saj je cepljenje edini učinkovit ukrep pri preprečevanju širjenja virusa.

"V našem zdravstvenem domu dela vsak dan vsaj 20 oseb na telefonskih linijah, saj vsakega, ki ga povabimo na cepljenje, osebno pokličemo in pojasnimo potek cepljenja, odgovorimo na vsa vprašanja," je pojasnila direktorica ZD Domžale. Na ta način tudi preprečijo, da bi prihajalo do presežka cepiv, saj so odpovedi dane že po telefonu in tako zagotovijo, da cepivo prejmejo tisti, ki so na prednostnem seznamu.

V eni uri v Domžalah cepijo 240 ljudi, cepljenje poteka v Športnem parku v Domžalah, kjer je dovolj prostora za varno izvajanje. Z enim odmerkom cepiva so do zdaj cepili dobrih 12 tisoč ljudi in z dvema odmerkoma dobrih osem tisoč ljudi. 

Koliko okužb je trenutno po vsem svetu?

"Epidemija je dosegla neslutene razsežnosti, v ZDA je okoli 64 milijonov okužb, 53 milijonov pa v Evropi," je pojasnila epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju Irena Grmek Košnik.

Kakšne so razmere v Sloveniji?

"Večina regij je v oranžni oziroma v rumeni fazi," je povedala Grmek Košnikova in dodala, da vseeno ostaja še veliko občin, kjer stanje ni dobro in ki so v rdeči fazi. 

"Zaradi virusa moramo paziti, da se ne okužimo in ne prenašamo virusa, zato je treba upoštevati ukrepe, kot sta nošenje maske in higiena rok, v primeru slabega počutja pa ostanemo doma. Samo upoštevanje ukrepov pa ni dovolj, rešitev je cepljenje," je dejala in pozvala ljudi, naj se prijavijo na cepljenje. 

Kot je dodala, je svetovalna skupina predlagala sproščanje nekaterih ukrepov, jutri pa bo vlada v posvetu s skupino odločala o tem, kaj se bo spremenilo.

plaža, turisti
Novice Novi podatki: toliko se je zvišalo število okužb #video
Ne spreglejte