Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2023,
6.30

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

29

Natisni članek

revizija zdravstvo UKC Ljubljana

Sreda, 15. 3. 2023, 6.30

1 leto, 1 mesec

Jug: Revizijsko poročilo smo že predali KPK, danes ga predajamo tudi NPU #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

29

"To poročilo za UKC Ljubljana zagotovo pomeni pomemben mejnik. Verjetno ne samo za UKC Ljubljana, ampak za celotno slovensko zdravstvo, tudi slovensko družbo. To je prvo poročilo, ki je bilo kadarkoli ustvarjeno v javnih zdravstvenih zavodih," je glede revizije poslov UKC Ljubljana povedal direktor Marko Jug. Po njegovih besedah bodo vsak primer raziskali v globino, noben primer pa ne bo ostal neodkrit. Pred desetimi dnevi so revizijsko poročilo predali KPK, danes pa ga bodo predali še NPU. Na novinarski konferenci sta poleg Juga sodelovala še minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in Aleš Šabeder, direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu.

Ministrstvo za zdravje in Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana na skupni novinarski konferenci predstavljata revizijo poslov UKC z dobavitelji zadnjih štirih let, ki jo je izvedlo podjetje Ernest & Young. Revizija po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana ugotavlja pogosto nespoštovanje predpisov. 

"Ko smo z reorganizacijo ministrstva ustanovili urad, ki ga vodi Aleš Šabeder, smo dobili tudi neki krovni organ, s katerim skupaj rešujemo stvari," je uvodoma povedal minister. Poudaril je, da morajo ohraniti visoko stopnjo strokovnosti, razkriti vse, kar se je v preteklosti dogajalo, končni rezultat pa mora biti takšen, da se bo največjo ustanovo in po tem vzoru vse druge javne zdravstvene zavode vodilo vitalno, zdravo. 

"Ključno je, da vsi vemo, kaj kdo dela, in ne iščemo krivcev v preteklosti, kdo je kriv, da je stanje zdaj takšno, kakršno je," je še poudaril minister Bešič Loredan, ki je nekaj podrobnosti iz revizije, ki sicer velja za poslovno skrivnost, predstavil v ponedeljek.

Revizorji so se v njej osredotočili na postopke izbora dobaviteljev, njihovo ustreznost, ustreznost obstoječega modela plačevanja in predvsem opredelitev tveganj v sodelovanju z dobavitelji. "Ker gre za poslovno skrivnost, konkretnih primerov, imen in podjetij v povzetku ne moremo navajati," je glede revizijskega poročila danes pojasnil Aleš Šabeder.

Šabeder je predstavil nekaj pomembnejših ugotovitev, ki kažejo na več kritičnih neskladij ter lahko imajo pomembne posledice na poslovanje in tudi na ugled UKC.

Med njimi so, kot je dejal Šabeder, oddaja naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja oziroma t. i. drobljenje naročil in nejasne metode izračuna vrednosti naročil. Revizorji so tudi ugotovili, da del javnih naročil nima končnega poročila, da je bilo nekaj naročil oddanih po objavljenem zakonskem roku, da manjkajo izjave o lastniških strukturah dobaviteljev ter da se pojavljajo nedoslednosti pri objavi elektronskih kopij sklenjenih pogodb.

Do odklonov prihaja do pri ponudbah za evidenčna naročila, manjkajo zapisniki o odpiranju ponudb, pa tudi naročilnice. Revizorji so zaznali tudi "določeno neskladje pri prednostni obravnavi dobaviteljev pri plačilih", manjkajo tudi pravilniki o prejemanju daril.

Prav tako se ugotovili nespoštovanje določb zakona o javnem naročanju za zagotavljanje konkurenčnosti med dobavitelji. "Seveda so lahko razlogi različni, lahko je samo en dobavitelj v določenem segmentu blagovnih skupin, vendar se ta vzorec ponavlja skozi naročila. Delež naročil s samo eno ponudbo je več kot 20-odstoten," je izpostavil Šabeder.

Ob tem je Šabeder zavrnil navedbe, da je revizija zajela obdobje po letu 2019, ker je bil do takrat sam generalni direktor UKC. Minister Bešič Loredan pa je dejal, da bodo, če bo treba, revizijo naredili tudi za nazaj. 

Velik mejnik za UKC 

"To poročilo za UKC Ljubljana zagotovo pomeni pomemben mejnik. Verjetno ne samo za UKC Ljubljana, ampak za celotno slovensko zdravstvo, tudi slovensko družbo. To je prvo poročilo, ki je bilo kadarkoli ustvarjeno v javnih zdravstvenih zavodih. Pobuda je prišla iz sveta zavoda, sam sem bil takrat član sveta zavoda, in vsi smo se soglasno strinjali, da takšno poročilo potrebujemo," je glede revizije poslov UKC Ljubljana povedal direktor Marko Jug

Novembra so začeli delo, ki je potekalo tri mesece. "Na osnovi poročila imamo veliko podatkov, veliko izpostavljenih tveganj in tudi veliko priporočil. To, kar smo ugotovili, da se je dogajalo med letoma 2019 in 2022, vsak konkreten primer raziskujemo v globino. Noben primer ne bo ostal neodkrit. To poročilo za zdaj te globine še ne predstavlja, vidimo pa velika tveganja," je še povedal direktor UKC Ljubljana. Na drugi strani pa si bodo po njegovih besedah prizadevali za spremembo poslovanja, da bo takšnih tveganj v prihodnosti vse manj. 

Revizijsko poročilo so pred desetimi dnevi predali KPK, danes pa bodo poročilo predali NPU. Z obema institucijama sodelujejo. Nadaljnji postopki bodo potekali pod okriljem ministrstva za zdravje, je še pojasnil Jug. 

Komentiral je tudi poročanje POP TV, da so nekatera evidenčna naročila presegala predpisano vrednost. Farmacevtsko podjetje Salus je tako na primer dobavilo težko dostopno zdravilo za cistično fibrozo. Kot je pojasnil Jug, je bila Slovenija ena prvih, ki je zdravilo takoj po registraciji začelo uporabljati. "Tukaj je treba povedati, da je zdravilo proizvaja samo eno podjetje in da je cena regulirana. Prostora za neke velike napake verjetno ni bilo," je dejal. Glede več evidenčnih naročil za robčke za razkuževanje v vrednosti 82.000 evrov pa je direktor pojasnil, da je sedaj izpeljan javni razpis. "Ali je bilo to pogojevano s čimerkoli, bomo pa raziskali," je napovedal.

Po besedah Juga je eden od ciljev UKC zmanjševanje evidenčnih naročil. Doseči želijo razmerje 80 proti 20 odstotkov v prid javnih naročil proti evidenčnim naročilom, sedaj je to razmerje namreč 60 proti 40. 

Jug: Pripravljamo akcijski načrt  

Jug je povedal, da na UKC Ljubljana pripravljajo akcijski načrt, ki ga bodo predstavili aprila, pred tem pa ga mora potrditi še svet zavoda. Prvi steber akcijskega načrta je preprečevanje, drugi steber odkrivanje, končni pa ukrepanje. Akcijski načrt se dotika tudi zaščite žvižgačev. 

"Vsi moramo nadzorovati eden drugega, samo tako bomo delovali pošteno. Preiskovanje se začne pri nas v sodelovanju z drugimi institucijami," je bil jasen Jug, ki napoveduje, da bo sistem od 1. januarja 2024 drugačen. 

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Gre za nedopustno dejanje, očitno smo odprli Pandorino skrinjico #video
UKC Ljubljana
Novice Nakazilo v Hongkong: strokovni svet UKC Ljubljana ni odkril nepravilnosti

 

Ne spreglejte